Provjerite koji se predmeti posebno vrednuju za upis u pojedine srednje škole

Iako je dosadašnjih godina praksa bila da se svake godine donose novi pravilnici o elementima i kriterijima upisa u srednje škole, ove godine to neće biti tako. Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole koji je donesen u travnju 2015. trajnijeg je karaktera te vrijedi i ove godine. Provjerite koji su dva predmeta koja se posebno vrednuju za upis srednju školu koju želite pohađati.

Za upis u 1. razred srednje škole prijavljenom kandidatu vrednuju se i boduju zajednički, dodatan i poseban element.

Zajednički element tako čine prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja.

Vrednovanje predmeta posebno važnih za upis

Za upis kandidata u programe za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje tri godine i programe za vezane obrte uz ovaj zajednički elemenat vrednuju se i zaključne ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika i to iz posljednja dva razreda osnovne škole.

Ako kandidat želi upisati gimnazijski program ili program za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje 4 godine uz zajednički element vrednuju se i zaključne ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika u posljednje dvije godine osnovne škole.

Uz to, bodovi se dobivaju za ocjene iz triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Dva od ta tri predmeta propisana su Popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan od njih samostalno određuje srednja škola od obaveznih predmeta koji se uče u osnovnoj školi.

Od 14. stranice dokumenta u nastavku možete provjeriti koja dva predmeta su propisana ovim Pravilnikom i za koje srednje škole.

Na našem portalu već možete izračunati bodove za upis pomoću ovog kalkulatora, a također smo vam i odgovorili na neka često postavljana pitanja u vezi upisa.
Najnovije informacija oko upisa možete pronaći i na našoj Facebook stranici Upisi u srednje škole.

Pravilnik o Elementima i Kriterijima Final by srednja.hr

Odgovori