Pretraga

Stručni kratki studij – prilika za učenike trogodišnjih strukovnih škola i one koji završavaju srednju školu bez državne mature

A- A+

Stručni kratki studiji mladima omogućuju stjecanje specijaliziranih znanja u visokom obrazovanju kroz dvogodišnje programe i tako ih čine značajno spremnijima za tržište rada i za atraktivne karijere. Za upis takvog studija nije potrebna položena državna matura, a mogu ga upisati i učenici koji su završili trogodišnju strukovnu školu. No, u Hrvatskoj danas postoje samo dva takva studija od kojih se jedan više ne provodi. Stoga se na Algebri od ove jeseni pokreće prvi dvogodišnji stručni kratki studij iz područja digitalnih tehnologija – Internetski marketing.

Piše: Mislav Balković, dekan Algebre

student u predavaonici na fakultetu

Foto: Unsplash

Republika Hrvatska u svojoj regulativi poznaje kratke stručne studije još od donošenja Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju odnosno od davne 2003. godine, ali ta vrsta studija nije kod nas do sada bila posebno popularna. Radi se o studijima koji traju dvije godine, čijim se završetkom stječe najmanje 120 ECTS bodova i koji studentima koji ih uspješno završe donose visokoškolsku svjedodžbu 5. HKO razine te im omogućuju rad na specijaliziranim poslovima u gospodarstvu ili pak nastavak obrazovanja na prijediplomskom studiju.

Kratki stručni studiji u Hrvatskoj

U upisniku studijskih programa koje vodi resorno Ministarstvo postojala su do danas samo dva takva studija; Ljevarstvo, Sveučilišta u Zagrebu akreditirano u Sisku i Politehnika, Istarskog veleučilišta akreditirana u Puli, od kojih se potonji više ne provodi. Time je zapravo na određeni način propuštena prilika izgradnje kvalifikacija koje spadaju u visoko obrazovanje, a prema europskom i hrvatskom kvalifikacijskom okviru se nalaze na razini 5.

Upravo je to razina studija koja u mnogim europskim državama ima u proteklim godinama veliki rast interesa jer se radi o studijima koji pristupnike pripremaju za specijalizirane poslove u gospodarstvu za koje nije dovoljna samo srednja škola, a one koji odluče dalje razvijati karijeru, i za nastavak obrazovanja na višim razinama visokog obrazovanja.

Tehnološki razvoj kontinuirano povećava kompleksnost poslova i radnih mjesta, što u nizu struka traži dodatno obrazovanje koje nadilazi ono koje je dostupno u srednjim školama. Razvijena društva prepoznala su ovaj problem te su, razvojem obrazovne ponude na razini 5 europskog kvalifikacijskog okvira, nastojala onima koji žele graditi karijere kroz kraće visokoškolske programe dati i takvu mogućnost.

Donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti dogodila se konačno i u Hrvatskoj afirmacijom ove razine obrazovanja budući da su stručni kratki studiji, kako ih sada naziva aktualni Zakon, svrstani na razinu 5 HKO i da nude nekoliko zanimljivih mogućnosti mladima. Ali, krenimo redom.

Zašto Hrvatskoj takvi studiji trebaju

Prije svega, ovi studiji mladima omogućuju stjecanje specijaliziranih znanja u visokom obrazovanju kroz dvogodišnje programe i tako ih čine značajno spremnijima za tržište rada i za atraktivne karijere. To će svakako pomoći Hrvatskoj u povećanju konkurentnosti u područjima poput turizma i ugostiteljstva, ali i cijelog niza drugih struka poput primjerice marketinga, prodaje i pojedinih dijelova inženjerstva. Oni su naravno mogući i u drugim poljima znanosti.

Iako je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti iz 2022. godine osnažio ulogu državne mature u procesu upisa studijskih programa te dokinuo mogućnost upisa maturanata na prijediplomske studije isključivo putem prijamnih ispita, uvedena je potpuno nova mogućnost upisa studija za one koji su završili srednju školu, ali nisu polagali državnu maturu ili su je polagali i nisu je položili.

Naime, upravo su stručni kratki studiji otvoreni za učenike koji završavaju trogodišnje ili četverogodišnje strukovne srednje škole. U ukupnoj populaciji srednjoškolskih učenika oko četvrtine čine oni upisani u trogodišnje strukovne programe (oko 8.800 godišnje), koji do promjene Zakona nisu imali mogućnost upisati niti jedan program u visokom obrazovanju pa je i najboljima iz te populacije bio onemogućen pristup visokom obrazovanju i daljnji razvoj karijere na toj razini.

Konačno, Zakon predviđa da učenici koji uspješno završe stručne kratke studije i steknu pristupničku svjedodžbu mogu svoje obrazovanje nastaviti prvo na prvostupničkoj, a kasnije i na magistarskoj razini u okviru stručnih studija.


STUDIJ RAZINE 5 U EUROPSKOJ UNIJI

Francuska, Austrija, Danska, Irska, Nizozemska, Belgija i niz drugih uspješnih EU država imaju značajan broj studenata pa kasnije i diplomanata takvih studija zaposlenih unutar svojih gospodarstava. Ovaj tip studija prisutan je danas u preko 80% EU država, a u mnogima je, kao i kod nas, to studij sa dvostrukom ulogom. S jedne strane, takvi studiji služe za podizanje konkurentnosti stručnjaka koji će se zapošljavati u gospodarstvu, dok s druge strane omogućuju nastavak školovanja na prijediplomskoj razini i kasnije na ostalim razinama visokog obrazovanja.


Internet marketing

U Algebri smo prepoznali potencijal studija razine pet te stoga od ove jeseni odlučili pokrenuti prvi dvogodišnji stručni kratki studij iz područja digitalnih tehnologija, konkretno studij Internetski marketing jer upravo u ovom području studiji razine pet daju odlične rezultate u razvijenim EU državama. Pokretanjem novog studija otvaraju se tako prilike svima onima koji žele dalje razvijati svoju karijeru u području marketinških komunikacija s naglaskom na internetske komunikacijske kanale ili se prekvalificirati iz nekog drugog područja u polje suvremenih komunikacija, marketinga i oglašavanja.

Studij je dobra ulazna točka svima koji žele dublje zaroniti u kompleksan svijet digitalnog marketinga i naprednih algoritama ili odmah pronaći svoje mjesto u gospodarstvu. Zanimljivo je i što studij predviđa značajan broj sati stručne prakse u gospodarstvu što će dodatno pojačati kvalitetu i primjenjivost stečenih znanja. Izvrsno zapošljavanje prvostupnika digitalnog marketinga koje školujemo u Algebri već više godina kao i odlični rezultati zapošljivosti polaznika u programu obrazovanja odraslih u području Internet marketinga garancija su da će i pristupnici sa svjedodžbom stručnog kratkog studija Internetskog marketinga biti iznimno zapošljivi.

Ovaj studij trenutno je jedini aktivni stručni kratki studij u Hrvatskoj, a uzor ovoj formi i samom studiju pronašli smo u iznimno razvijenim zemljama sjevera Europe, posebno u Belgiji i Nizozemskoj. Naime, u razvoju ovog studija surađivali smo sa partnerskim visokim učilištima iz navedenih država koje provode upravo ovakav studij i koji su nam predstavili svoja iskustva. U strukturiranju studija pomogla su nam i iskustva europske zajednice ustanova koje provode obrazovanje razine 5: Chain5.

Copy link
Powered by Social Snap