Pretraga

Gospodarska škola Varaždin: Tinejdžeri osmislili ‘kartomat’ kako bi smanjili gužve na kolodvorima

A- A+

Novi Marof ime je tima iz Gospodarske škole Varaždin koji su se uz potporu mentorice Olgice Nikolić plasirali među 11 najboljih na ovogodišnjoj Ideji godine. Ivana, Marija i Dominik osmislili su ‘Ticket’, to jest aplikaciju na aparatima za kupovanje mjesečnih, tjednih ili dnevnik autobusnih karata.

Foto: srednja.hr

Nakon što se prošle godine sa svojim timom plasirala u finale Ideje godine, profesorica Olgica Nikolić i ove je godine bila mentorica finalista. Učenici trećeg razreda Gospodarske škole u Varaždinu, Ivana Plantak, Marija Merkaš i Dominik Puškadija, osmislili su ‘Ticket‘ pomoću kojega bi ubrzali i skratili muke svima koji kupuju mjesečne, tjedne ili dnevne karte za autobuse.

Izdvojeni članak

Tim Crossfire: Mlade zagrebačke ekonomistice prezentirale ideju za revolucionaran punjač

‘Ticket’ bi nam uštedio vrijeme pri kupovanju karata

– Kako sam već bila u finalu Ideje godine, svojim sam učenicima i ove godine objasnila kakvo je to natjecanje i što trebaju napraviti. Tražila sam od njih da sami dođu na ideju, i kad su svi priložio projekt na kojem bi radili, izabrali smo onoj najbolji, rekla nam je mentorica Nikolić.

‘Ticket’ je zapravo aplikacija na aparatima koji bi bili postavljeni na autobusnim kolodvorima. Pomoću spomenute aplikacije, ljudi bi mogli kupovati mjesečne, tjedne ili dnevne karte po istoj cjeni kakva je i na šalterima na kolodvoru. Ako biste koristili ‘Ticket’ za mjesečne i tjedne karte, onda biste morali unijeti ime i prezime, OIB, broj pokaza i relaciju, stoga bi ‘kartomat’ prepoznao o kojoj je osobi riječ i ispisao kartu za određeni period.

Izdvojeni članak

Tim Bigal: Zahvaljujući ideji maturanata iz Varaždina, hitna pomoć ne bi mogla zapeti u prometnom zastoju

Planiraju smanjti gužve na šalterima kao i umanjiti stres

– Na ideju smo došli kada smo vidjeli na autobusnom kolodvoru da se stvaraju velike gužve prilikom kupovanja mjesečnih karata koje koriste studenti i učenici pa smo smatrali da bi to trebalo promijeniti. Vodili smo se mišlju da pokušamo smanjiti te gužve kao i stres kod učenika. Tako smo došli na ideju aparata s aplikacijom koju bi postavili na autobusne kolodvore, objasnila nam je natjecateljica Marija Merkaš.

Tim Novi Marof smatra da u njihovu proizvodu ne postoji prostor za manipulaciju pa popularno zvani ‘šverceri’ ne bi mogli doći do karata, a da iste ne plate.

Od same ideje do završenog projekta, učenicima iz Gospodarske škole u Varaždinu trebalo je oko tri mjeseca rada. – Malo su nas financije zezale, ali s tehnološkim dijelom nismo imali nikakvih problema. Nisamo očekivali da ćemo doći do finala pa smo jako sretni što smo tu i predstavljamo svoju školu, istaknula je Marija.

Dodala je kako bi vjerojatno mogli naći nekog investitora da njihov projekt ne padne u zaborav nego se realizira. Budući da su treći razred gospodarske škole, svo troje članova tima planira upisati fakultet vezan uz ekonomiju.