Konačno je poznato koliko riječi na svome jeziku prosječna odrasla osoba zna

Radoznalost ljudi diljem svijeta oko broja poznavanja opsega riječi na svome jeziku, nagnalo je skupinu znanstvenika da naprave test pomoću kojega su izmjerili poznavanje vokabulara. Njime su ustvrdili koliko prosječni izvorni govornik engleskoga jezika poznaje riječi, a slične testove napravili su i za španjolske govornike.

Foto: Pinterest

Vjerojatno se većina vas nekad u životu pitala koliko riječi poznajete, a nitko od nas do danas nije znao odgovore. Upravo zato skupina znanstvenika u belgijskom Gentu skupila je rječnike, okupila oko sebe društvene medije i zajedničkim snagama napravili su test kojime su ustvrdili da prosječni izvorni govornik engleskoga jezika poznaje ukupno 42 tisuće riječi. 

Rezultati koji su objavljeni u znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology, nastali su uz pomoć četverominutnog testa kojega je do sada ispunilo milijun ljudi. Riječ je o jednostavnom testu u kojemu ispitanici moraju odgovoriti postoji li zaista riječ koja se pojavi na ekranu računala ili je izmišljena.

U bazi znanstvenog testa koji se masovno dijeli društvenim mrežama nalazi se ukupno 62 tisuće riječi, no ispitanik ukupno može dobiti 70 riječi i 30 nizova slova koje izgledaju kao riječi, no ustvari one to nisu. 

Također, ispitanici u testu moraju odgovarati i na osobna pitanja oko dobi, spola, obrazovanja i materinskog jezika, a broj od 42 tisuće riječi je rezultat prosječnog dvadestogodišnjaka. S godinama, tvrde znanstvenici, govornik uči nove riječi pa će se osoba koja navrši 60. rođendan služiti sa šest tisuća riječi više. 

Odgovori