Pretraga

Čak 137 hrvatskih škola nije upisalo nijednog prvašića, a 12 ih prestaje s radom: Evo koje su to škole

A- A+

Demografska katastrofa u Hrvatskoj opravdano je česta tema u medijima i javnosti, a kroz opadanje broja učenika u školama, može se dosta toga iščitati o širini njenih razmjera. Već smo prije nekoliko dana u tekstu provukli informaciju da se u posljednjih šest školskih godina, broj srednjoškolaca smanjio za oko 32.500 te došao do 145.746 u prošloj školskoj godini. Jednako su alarmantni podaci i za osnovne škole.

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

Kako piše Slobodna Dalmacija, a na temelju privremenih podataka iz ureda državne uprave iz lipnja ove godine, čak 137 osnovnih škola u Hrvatskoj, u novoj školskoj godini nije upisalo niti jednoga jedinog prvašića!

Zbog toga, ali i zbog manjka učenika ostalih razreda, ukupno 12 područnih škola na jesen će, u Ministarstvu kažu “privremeno”, morati staviti ključ u bravu.

Čak tri područne škole koje prestaju s radom su u Primorsko-goranskoj županiji

A o kojih se 12 škola radi, možete pogledati u potonjoj tablici, koju nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kako u tablici možete iščitati, najviše škola koje ‘privremeno’ prestaju s radom nalaze se u Primorskoj-goranskoj županiji, dok će Šibensko-kninska županija od jeseni biti siromašnija za dvije područne škole.

Naglasimo i da osim Grada Zagreba i Međimurske županije, svaka županija ima bar poneku školu u kojoj nije upisan nijedan prvašić.

Inače, u prošloj školskoj godini osnovnoškolski odgoj i obrazovanje izvodio se u 2.078 školskih ustanova, od čega je 911 matičnih i 1.167 područnih škola. U školskoj godini 2019./2020. očekuje se porast broja matičnih škola i smanjenje broja područnih škola.

– S obzirom da s radom prestaje ukupno 12 područnih škola, a u jednoj dolazi do statusne promjene (Područna škola Okrug Gornji pri Osnovnoj školi Petar Berislavić u Trogiru), u školskoj godini 2019./2020. očekuje se rad 913 matičnih (nije ubrojena nova škola u Središtu u Gradu Zagrebu) i 1.145 područnih škola, a moguće su i druge promjene, izvještavaju nas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Razliku u broju škola na razini države, zbog zatvaranja, promjene statusa ili rijetkog otvaranja novih škola, možete pogledati u tablici ispod.

Ponovimo ovo još jednom i u podnaslovu – 137 škola nije upisalo nijednog prvašića

Već smo naveli da od ove jeseni još 12 škola zatvara svoja vrata. Prošle godine istu sudbinu je doživjelo njih osam. Da se katastrofa ne smiruje, nego raste, svjedoči podatak i da je porastao broj škola u koje nisu upisale nijednog prvašića. Prošle godine takvih je bilo 118, a ovoga puta ih je 137!

U njih 125 nastava će se i dalje održavati, jer ima učenika u ostalim razredima. Od toga su:

– 2 osnovne škole (koje nemaju područnih škola)

– 5 matičnih škola uz koje djeluju i područne škole i

– 118 područnih škola.

A koje to škole nemaju nijednog prvašića u ovoj školskoj godini, pogledajte u dokumentu ispod.

Čak 137 hrvatskih škola nije upisalo nijednog prvašića, a 12 ih prestaje s radom: Evo koje su to škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap