Pretraga

Đak pješak postao đak biciklist

A- A+

www.aa.com.tr/ba

Izdvojeni članak

Srednjoškolac pješači svaki dan deset kilometara zbog škole

Sanid Ramović 15-godišnji srednjoškolac iz malog sela pokraj Goražda u BiH, cijelu osnovnu školu svakodnevno je pješačio deset kilometara da bi došao na nastavu i vratio se kući. Polaskom u srednju školu stvari su ostale iste. No, nakon što je agencija Anadolija objavila priču o ovom upornom dječaku, Sanid je na dar dobio bicikl, uz još nekoliko poklona, kako bi mu bar donekle bilo olakšano daljnje obrazovanje.

Petnaestogodišnji srednjoškolac Sanid Ramović, koji dolazi iz sela Pacjani kraj bosanskohercegovačkog gradića Goražda svakodnevno je osam godina pješačio deset kilometara kako bi se školovao. No, nakon objave priče o njemu, Sanid je dobio bicikl i nekoliko drugih darova, koji će mu bar malo olakšati svakodnevni prolazak kroz puste i šumovite predjele.

Ovaj učenik prvog razreda Srednje mašinske škole u Goraždu ima skromni cilj završiti srednju školu i zaposliti se kako bi mogao obogatiti kućni budžet, budući da obitelj živi samo od prodaje poljodjelskih i stočarskih dobara.

Bicikl koji će uvelike olakšati Sanidov svakodnevni put do škole dobio je od Centra suvremenih inicijativa iz Sidneya, dok mu je Sandra Paurević iz Teslića poslala kompletnu zimsku odjeću. Akciji darivanja priključili su se i novinari agencije Anadolija, koji su Sanidu uručili novčani prilog.

– Zahvaljujem se svim ljudima koji su mi pružili pomoć, od čovjeka koji je poslao sredstva za bicikl iz Australije, kao i ženi koja je poslala odjeću iz Teslića. Od sada pa nadalje vozit ću bicikl, oduševljeno je rekao Sanid.

Ovaj mladić nema previše želja, samo da završi srednju školu i dobije posao, te da otac dobije traktor kako bi mu radovi na polju bili olakšani.
O fakultetu ni ne razmišlja. Iako bi se rado dalje obrazovao, ne može oca dodatno financijski opteretiti, a ni ostaviti samoga u njegovim svakodnevnim poljoprivrednim radovima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap