Pretraga

Đorđe Balašević ušao i u školske udžbenike

A- A+

Poznati novosadski glazbenik, pacifist i autor nekoliko knjiga Đorđe Balašević, svoje mjesto je našao i u službenom obrazovnom sustavu. Naime u čitankama bosanskog jezika za sedmi razred osnovnih škola naših susjeda nalazi se autobiografija ‘Panonskog mornara’ kako se sam Balašević voli nazivati, a objavio je svojevremeno i pjesmu ovakvog naziva. Često je citiran umjetnik i na internetskim portalima, pa je za očekivati da se u udžbenicima uskoro nađu i neki stihovi iz njegove bogate glazbene i spisateljske karijere.

znamo.ba

Srbijanski kantautor Đorđe Balašević, od sada će biti i u školskim udžbenicima. U čitankama iz predmeta bosanski jezik za sedmi razred osnovne škole u BiH, sada se nalaze i kratke crtice autobiografije ovog vrsnog glazbenika, ali i pisca, prenosi balasevizam.com. Već dvije godine postoji inicijativa na Facebooku ‘Đorđa Balaševića u čitanke’ koja okuplja gotovo tri tisuće članova. Vjerojatno ni sami pokretači grupe nisu vjerovali, da bi se to najzad moglo i dogoditi.

Đorđe Balašević izdao je do sada 12 studijskih albuma, devet singlova i osam knjiga, pa je za očekivati da bi uskoro neki od njegovih mnogobrojnih stihova mogli također završiti u školskim knjigama. Nadaleko je poznat i po svojim mirotvornim idejama, koje je potvrdio odbijanjem mobilizacije za rat devedesetih, radi čega su u to doba njegove pjesme prešutno cenzurirane na većini srbijanskih radio postaja.

Alegorijski se kroz pjesmu ‘Legenda o Gedi Gluperdi’ narugao tadašnjim idejama i nastojanjima Slobodana Miloševića.

Pročitajte ulomak iz prekrasne antiratne Balaševićeve pjesme ‘Samo da rata ne bude’.

… Znaš šta, neka mora sve potope,

nek se glečeri razvale, večni snegovi otope.

Pa šta, kiše neka ne prestaju,
neka gromovi polude, samo rata da ne bude!

Znaš šta, nek se doba preokrenu,

nek se zvezde uznemire, nek se planine pokrenu.

Pa šta, vetri nek pomahnitaju,

nek se vulkani probude, samo rata da ne bude!

Samo da rata ne bude, ludila među ljudima,

veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima

i svakoj bajci naude – da rata ne bude!

Đorđe Balašević ušao i u školske udžbenike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap