Pretraga

[FAN FEKT] Hrvati iz 15. stoljeća najbolji u Europi po pitanju ljudskih prava

A- A+

Prije nekoliko dana obilježeno je 600 godina od ukidanja ropstva u Dubrovačkoj Republici. Dubrovčani su ropstvo ukinuli prvi u Europi, a učinili su to 390 godina prije Engleske i čak 450 godina prije Sjedinjenih Američkih Država.

Flickr; Michael Caven

Dana 27. siječnja 1416. godine Veliko i opće Dubrovačke republike donijelo je odluku o ukidanju trgovine ljudima. Za odluku je glasalo 75 od 78 vijećnika, a stupila je na snagu sutradan, nakon što je pročitana na gradskom trgu.

– Ni jedan naš državljanin ili stranac i svaki onaj koji se smatra Dubrovčaninom ni na koji način ili pod kojim izgovorom ne usudi ili drzne kupovati ili prodavati roba ili ropkinju ili biti posrednik pri takvoj trgovini, niti imati društvo ili dioništvo u takvom poslu, stoji u odluci.

Dubrovačka Republika je u svoje vrijeme bila jedna od najbogatijih republika na kontinentu. Uspjeh starih Dubrovčana bio je rezultat razvijene trgovine, pomorstva i vrlo vješte diplomacije. Zlatno doba Dubrovačke Republike bila je prva polovica 15. stoljeća, kada Republika doživljava ekonomski i politički procvat. Uspjehe na trgovinskom i diplomatskom polju slijedili su i prosvijećeni zakoni koji su pokazivali visoku razinu humanosti prema svim građanima. Odluka o ukidanju ropstva prije nego su to učinile druge Europske države jedan je od najbolji pokazatelja prosvijećenosti i razvijenosti dubrovačkih zakonodavaca.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[Na današnji dan prije 600 godina]Iz arhive TV Kalendara – Dubrovnik – prva europska država koja je ukinula ropstvo27. siječnja 1416. – 27. siječnja 2016.

Posted by TV Kalendar on 27. siječnja 2016

[FAN FEKT] Hrvati iz 15. stoljeća najbolji u Europi po pitanju ljudskih prava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap