Pretraga

Mladi znanstvenik zaslužan što možemo vidjeti aktivnost mozga

A- A+

Adrian Cheng je 28-godišnji znanstvenik koji se našao na Forbesovoj ljestvici ’30 ispod 30′ rame uz rame najvećim mladim stručnjacima iz cijelog svijeta te iz svih područja znanosti. Cheng mjesto na spomenutoj ljestivici može zahvaliti svom izumu, laserskom mikroskopu, koji izrađuje trodimenzionalne fotografije neuronske aktivnosti prilikom stimulacije mozga.

www.forbes.com

Mladi znanstvenik Adrian Cheng izumio je laserski mikroskop pomoću kojega ostali stručnjaci mogu vidjeti stvarnu sliku moždane aktivnosti. Izum ovog 28-godišnjaka izrađuje trodimenzionalne fotografije neurona prilikom stimulacije mozga, a velika prednost je što to napravi do 10 puta brže nego obična video kamera.

Izdvojeni članak

Laura Demang (18): Genijalka koja je pronašla terapiju protiv starenja

Među najboljim znanstvenicima svijeta

Sa samo 28 godina Cheng je doktorirao fiziku na Sveučilištu u Kaliforniji, a trenutno raditi na Allen Institutu gdje se počeo baviti proučavanjem mozga. Na istom institutu u Los Angelesu izradio je laserski mikroskop koji nevjerojatnom preciznošću i brzinom bilježi aktivnost neurona.

– Nadamo se da ćemo nastaviti s razvijanjem tehnologije kako bi istraživačima bar malo olakšali posao, izjavi je Cheng za dailybruin.com. Također je istaknuo kako je njegov izum koristan za znanstvenike s više područja.

Svoj rad objavio je u Nature Methods časopisu, a zahvaljujući spomenutom izumu našao se na Forebsovoj listi ’30 ispod 30′, među najboljim mladim znanstvenicima iz svih područja na svijetu.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik riješio misterij star više od 2300 godina

Prednosti laserskog mikroskopa

Tehnologija koju je 28-godinjak osmislio može zabilježiti tisuće neurona za vrijeme moždane aktivnosti. Mikroskop omogućuje drugim znanstvenicima da promatraju kako mozak radi, a fotografije su trodimenzionalne te odlične rezolucije.

Prethodne tehnološke naprave mogle su snimiti samo nekoliko živih moždanih stanica, ali se iste nisu mogle identificirati. Zahvaljujući Chengovim inovacijama, stručnjaci sada mogu vidjeti točnu lokaciju, oblik, strukturu i genski identitet cijelog neurološkog sustava u mozgu živih ljudi.

Istraživači sada mogu proučavati signale koji se šalju od neurona do neurona, a Chengu je trebalo samo četiri godine da izumi ovaj tip mikroskopa, dok su drugi istraživači na tome radili preko 10 godina.

Mladi znanstvenik zaslužan što možemo vidjeti aktivnost mozga
Share via
Copy link
Powered by Social Snap