Pretraga

Opasna umjetnost: Kako izgleda crtanje grafita u Afganistanu, pogotovo kada to radi jedina žena

A- A+

Ženama su u Afganistanu zabranjene mnoge stvari koje one sa zapada rade nesmetano, no zamislite kako je biti jedina kabulska crtačica grafita. Odmah znamo da nije jednostavno, ali Shamsia Hassani hrabro se bavi uličnom umjetnošću u afganistanskom glavnom gradu, što joj je donijelo i nagradu iz Londona.

www.jadaliyya.com

Često čitamo i gledamo o tome kakva prava imaju žene na Bliskom istoku, no teško da možemo zamisliti kakve živote žive u zemlji poput Afganistana gdje je ženama jako malo toga dozvoljeno. No, Shamsia Hassani odlučila se ponašati netipično za jednu afganistansku ženu te se bavi uličnom umjetnošću koja joj je donijela i nagradu Artraker, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Mladoj aktivistici Malali Jousafzai uručena najprestižnja europska nagrada na području borbe za ljudska prava

Upornost joj je donijela nagradu

Za ovu ženu, opasnost ne predstavljaju samo bombaški napadi i minirane ulice Kabula, već i redoviti napadi prolaznika koji ne odobravaju uličnu umjetnost kojom se Shamsia bavi te koji smatraju kako ona nije u skladu s islamom.

No, unatoč poteškoćama, ona je uporna u svom radu, što joj je donijelo i priznanje iz Londona. Naime, nominirana je za nagradu Artraker koja se dodjeljuje umjetnicima koji rade u ratnim zonama ili se u svojim djelima bave konfliktima.

Razlike između crtanja grafita na zapadu i u Afganistanu su ogromne. Dok primjerice, grafiteri u Londonu crtaju pod okriljem noći, ženama u ovoj islamskoj zemlji noću nije dozvoljeno izlaziti van, a rano ujutro je iznimno opasno jer se tada najčešće događaju bombaški napadi. Neki dijelovi idealni za grafiterstvo jer su pusti, također su zabranjeni, jer su minirani.

Izdvojeni članak

Dvanaest medalja u tri mjeseca i nepostojeća nagrada Ministarstva obrazovanja

Meta je napada zbog onog što radi

– Strašno je tako živjeti, kaže Shamsia, no ističe kako barem grafiti u Afganistanu nisu zabranjeni. Ipak, tvrdi kako su je mnogo puta napali sugrađani koji smatraju da grafiti nisu u skladu s islamom, no to ju ne obeshrabruje.

Ova mlada žena završila je likovnu akademiju u Kabulu, a 2009. godine život joj je promijenio seminar o uličnoj umjetnosti. Njezino djelo koje je nominirano za nagradu, zove se ‘Čarolija umjetnosti je čarolija života’, a Shamsia tvrdi da najviše crta žene kako bi ih izvukla iz klišeizirane forme u kojoj se nalaze u Afganistanu.

– Želja mi je približiti uličnu umjetnost Afganistancima, obrazovati ih i proširiti im vidike, kaže Hassani koja radi napada okoline najčešće ima samo oko 15 minuta da dovrši svoje radove.

Opasna umjetnost: Kako izgleda crtanje grafita u Afganistanu, pogotovo kada to radi jedina žena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap