Pretraga

Trijumf znanja: Na međunarodnom kvizu koji se održao usred noći, hrvatski školarci odnijeli prvo i drugo mjesto

A- A+

Međunarodni projekt This is our Time globalni komunikacijski projekt koji se održava jednom godišnje, a ove godine u njega se uključilo 45 škola diljem svijeta. Cilj je omogućiti mladim ljudima komunikaciju putem interneta na različite načine i na različite teme, a u sklopu projekta održava se i kviz pod nazivom ‘Unite the Nations’. U konkurenciji 31 škole iz Kanade, Češke, Indije, Italije, Poljske, Rumunjske, Rusije, Tajvana i Hrvatske, upravo su dvije naše završile na samom vrhu poretka.

Prošlogodišnje natjecanje u Geodetskoj tehničkoj školi Zagreb| foto: Armando Slaviček

Učenici Geodetske tehničke škole Zagreb su u proteklih petnaest godina uvijek bili visoko plasirani u kvizu znanja ‘Unite the Nations’. Ove godine i u velikoj konkurenciji po treći su puta osvojili prvo mjesto, na što su, ističu, jako ponosni.

– Prvi put pobijedili smo 1999., drugi put 2008. i ove godine po treći put. Istina je da prvo mjesto dijelimo s jednom kanadskom školom, ali to ni malo ne umanjuje naš uspjeh, poručuju iz škole.

Kviz započeo pola sata nakon ponoći

Izdvojeni članak

This is our time: Na cjelonoćnom natjecanju čak četiri hrvatske škole među deset najboljih

Posebnost kviza ovoga kviza leži u tome da svaka škola uz prijavu na kviz, centrali projekta u Kanadi, dostavlja pitanja vezana za svoju zemlju. Tako i hrvatske škole moraju poslati po šest pitanja iz pet zadanih područja: povijest, zemljopis, umjetnost, sport i svakodnevica. Uz pitanja se ponudi četiri odgovora (označi se točan) i URL (internetska) adresa na kojoj se može pronaći točan odgovor na postavljeno pitanje. Jezik komunikacije je engleski. Projektni tim u centrali projekta od prispjelih pitanja sastavlja set onih na koja se mora odgovoriti. Na pitanja iz vlastite zemlje se ne odgovara, a ovogodišnji set je imao ukupno 275 pitanja. Ono što je zanimljivo jest da kviz traje 24 sata, a u Hrvatskoj se održao iza ponoći jer sam projekt počinje u ponoć po srednjoeuropskom vremenu.

– Ekipa naše škole, koja broji više od 70 učenika, okupila se u informatičkoj učionici i u priručnom TV studiju u 0:30 sati. Zahvaljujući iskustvu i dobroj organizaciji odgovorili smo na 250 pitanja za manje od 6 sati. Zbog načina pripreme pitanja za kviz i načina provedbe kviza nije moguće načiniti klasične kvizaške pripreme učenjem na zadanu temu. Dobre pripreme se sastoje od priprema učenika za ono što je danas, a i u budućnosti, najvažnije. Učimo pretraživati i selektirati i vrednovati postojeće izvore informacija, priopćili su iz Geodetske škole.

Drugo mjesto na ovom kvizu također je pripalo jednoj hrvatskoj, Srednjoj školi Mate Blažine iz Labina, a u prvih deset našle su se još i Gimnazija Bjelovar, Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin te I. gimnazija Zagreb. Sve rezultate možete vidjeti na ovoj poveznici.

Učenici održali i videokonferencije sa školama na drugom kraju svijeta

Izdvojeni članak

Stare školske klupe, učenici Geodetske tehničke škole prenamijenili u kućice za pse

Osim na kvizu ‘Unite the Nations’, u sklopu projekta ‘This is our Time’, učenici Geodetske škole sudjelovali su i na videokonferencijama čije su teme bile Food Distribution and Waste, Free Speech Vs Hate Speech, Racial Inequalities. U sklopu priprema učenici su izradili i proveli online anketu među vršnjacima, a intervjuirali su i neke od autoriteta i osoba koje su aktivno uključene u pojedine teme.

Rezultati ankete i prikupljena znanja prezentirani su kroz 16 polusatnih videokonferencija, a posebno su bile atraktivne videokonferencije s jednom kanadskim i jednom tajvanskom školom zbog vremenske razlike od -6 odnosno +7 sati.

Napomenimo za kraj i kako se istog dana u Geodetskoj školi održala i Večer matematike s nizom interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava prema matematici, stvaraju nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuju da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svi uspješno rješavamo.