Pretraga

Uskoro novi smjerovi u srednjoj školi u Bjelovaru, sve predstavili na važnom događaju

A- A+

Medicinska škola Bjelovar, kao regionalni centar kompetentnosti, u suradnji s partnerima provodi važan projekt. Njime će razviti nove obrazovne programe koji će biti u skladu s tržištem rada. Osim toga, u tijeku je i izgradnja te opremanje obrazovnog centra, a cijeli projekt završava 2023. godine. Kako bi ga predstavili široj javnosti, škola je organizirala konferenciju i okrugli stol.

Medicinska škola Bjelovar

Medicinska škola Bjelovar organizacijom konferencije i okruglog stola približila realnom sektoru ciljeve uspostave regionalnog centra kompetentnosti (RCK) | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Medicinska škola Bjelovar vodeća je regionalna obrazovna ustanova sa 60-godišnjom tradicijom koja u suradnji s 13 projektnih partnera provodi projekt „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar“.

Škola u kojoj su se brojne generacije učenika obrazovale za zanimanja: medicinska sestra-medicinski tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka, dentalni tehničar/ka, farmaceutski tehničar/ka, primalja – asistent/ica i fizioterapeutski tehničar/ka, kroz ovaj projekt, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, tj. Europskog socijalnog fonda, a čija je ukupna vrijednost 28.852.446,81 kuna, razvija nove obrazovne programe.

Obrazovne aktivnosti provodit će se u novoizgrađenom i moderno opremljenom obrazovnom centru koji je trenutno u završnoj fazi izgradnje, a paralelno sa zgradom završavaju se i novi obrazovni programi i kurikulumi. Kako bi što kvalitetnije predstavila razvoj svog RCK projekta, ali istovremeno se informirala i o iskustvima drugih kolega koji RCK projekte provode diljem Hrvatske, Medicinska škola Bjelovar nakon uvodne konferencije kojom je predstavila sam projekt je organizirala i međukonferenciju, na koju se odazvao veliki broj sudionika iz zdravstvenog i obrazovnog sektora.

Konferenciju koju je uvodnim izlaganjem otvorila ravnateljica škole, Biljana Balenović, podržali su i predstavnici županije, dožupanica Marija Jungić koja se obratila skupu te Andrea Bengez – pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i Andrea Prugovečki Klepac – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje.

Ravnateljica Balenović istaknula je da je iznimno zadovoljna odazivom na konferenciju te je posebno zahvalila kolegama iz drugih gradova koji su prezentiravši svoje RCK projekte u prvom dijelu konferencije, prenijeli važna znanja i iskustva.

Medicinska škola Bjelovar

Sudionici konferencije | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Škole i poslodavci moraju surađivati

O tome koliko je kreiranje kurikuluma kao dio provedbe projekta – zahtjevan posao, govorilo se u okviru okruglog stola pod nazivom „Povezivanje sustava obrazovanja i tržišta rada“. Okrugli stol je okupio čak 13 sudionika, predstavnika bjelovarske zdravstvene i obrazovne zajednice koji su se kroz razgovor usuglasili oko važnosti intenziviranja suradnje realnog i obrazovnog sektora.

Tina Jelić Balta, asistentica ravnateljice na projektu RCK, izjavila je da su se u razgovoru dotaknuli najosjetljivijih tema i da je dobro što su svi otvoreno govorili o tome koje su „bolne točke“ oba sustava i istaknuli što bi trebalo poboljšati i u kojem smjeru bi razvoj suradnje trebao ići.

Voditeljica RCK projekta, Julija Jambreković Polančec, smatra da su ovakvi susreti s poslodavcima vrlo korisni i daju važne smjernice za daljnju modernizaciju školovanja.

– Okrugli stol omogućio nam je uvid u razmišljanja poslodavaca, a njihovo je mišljenje bitno osluškivati kako bi školovanje kadrova odgovaralo potrebama tržišta. Imali smo priliku čuti kakvo je njihovo viđenje kadra koji izlazi iz Medicinske škole te čemu treba težiti i što treba nastojati primijeniti u okviru RCK projekta, ali i cjelokupnog sustava obrazovanja, izjavila je.

U narednom periodu, tijekom lipnja, predstavnici Medicinske škole Bjelovar će provedbom kampanja predstaviti projekt RCK i strukovnog obrazovanja učenicima osmih razreda četiri osnovne škole u Bjelovaru. Kampanjama će nazočiti i roditelji kako bi se i njih uputilo u sve prednosti projekta koji je itekako značajan za budućnost zajednice, tj. grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Projekt završava u prosincu 2023. godine, nakon čega će centar započeti s radom i upisom prvih polaznika.