Čak 400 studenata sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja na pet dana okupiralo Split

Ukupno 400 sportaša sa 64 sveučilišta iz 27 europskih zemalja od 25. do 30. srpnja sudjelovat će na trima Europskim sveučilišnim prvenstvima u Splitu. Natjecanja će se održavati na Rivi i Prokurativama (košarka 3×3), Žnjanu (odbojka na pijesku) te na Poljudu i u Domu mladih (sportsko penjanje).

Splićani nakon osvajanja srebra na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Kragujevcu 2015. / foto: Unisport

Kako su istakli iz organizacije nakon Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci, koje je u Splitu održano 2013. godine, ovo predstavlja drugi najveći sportski događaj u gradu pod Marjanom iz područja studentskoga sporta.

Naša je budućnost isključivo u mladima i studentima

Provjerite koja je nacija osvojila najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama

Važnost događaja prepoznao je i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara te se na jučerašnjem predstavljanju programa natjecanja, pojavio na pressici zajedno s prorektorom za studente, studentski standard i studentski sport Sveučilišta u Splitu Borisom Malešom te predsjednikom Splitskog sveučilišnog sportskog saveza, Tonijem Gamulinom.

– Odlučili smo dati svoju podršku ovom događaju zato što čvrsto vjerujemo kako je naša budućnost isključivo u mladima i studentima. Naša hrvatska i splitska mladost zajedno sa svojim kolegama iz 27 zemalja, kroz sport ima priliku učiti se zajedništvu, fair-playu te sklapanju novih prijateljstava, zbog čega pozivam sve Splićanke, Splićane i goste da posjetom tribinama podrže ovaj događaj. Svim sudionicima želim sreću na i izvan sportskih terena te se nadam kako će svi uživati u Splitu, poručio je Opara, a stoji na službenim stranicama unisport.hr.

Domaći predstavnici očekuju zlato i ništa manje od toga

[FOTO] Zagrebačke košarkašice razmontirale Rumunjke i obranile titulu europskih prvakinja

Na spomenutoj konferenciji za novinare javnosti predstavljen je program događanja te je istaknuta svečana ceremonija otvaranja koja će se održati u srijedu, 26. srpnja s početkom u 21 sat na splitskim Prokurativama.

Istoga dana ujutro od 9 sati počinju i sportska natjecanja na svim lokacijama, koja će se održavati tijekom cijeloga dana s pauzom u poslijepodnevnim satima. Finalni susreti u košarci 3×3 planirani su 28.7. u večernjim satima, a finale odbojke na pijesku u istom terminu 30.7., čime će ovaj događaj i završiti. Finala u trima disciplinama sportskog penjanja (lead, speed, boulder) održavat će se svakog dana trajanja toga prvenstva.

Domaće splitsko Sveučilište, predstavljat će dvije ekipe u košarci 3×3. Kontaktirali smo Ivana Rašetinu,  jednog iskusnog basketaša, koji se prije dvije godine na Europskom sveučilišnom prvenstvu u Kragujevcu okitio srebrom te bio najbolji u izvođenju trica. Tada su ih u Kragujevcu u finalu svladali predstavnici domaćeg Sveučilišta, a sada se Rašetina nada da bi moglo biti obrnuto.

– Na turniru u Splitu će nastupiti dvije domaće ekipe, a ja sam u jednoj od njih. Ovu drugu, kao i ekipu iz Kragujevca smatram našim najvećim konkurentima u borbi za naslov. Očekivanja su nam zlato i ništa manje od toga, pun je samopuzdanja Rašetina, koji studira na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Napomenuo nam je i kako još uvijek ne zna raspored, budući da će se u nastavku dana odviti izvlačenje, dok natjecanje počinje sutra.

 

 

 

Odgovori