Pretraga

[FOTO] Najupečatljiviji dresovi i trenirke na Euru u Francuskoj

A- A+

Budući da nogometne zvijezde odavno nisu samo sportaši, nego im je status puno bliže onome filmskih i glazbenih zvijezda, sasvim je logičan slijed da im i look bude u svakom trenutku do detalja osmišljen. Pa i onda kada su na terenu i oko njega.

U tom smislu se na Europskom prvenstvu u Francuskoj ponovno otišlo korak dalje te su pojedine reprezentacije svojim odabirom dresova i trenirki, privukle pozornost veću nego li svojim loptačkim sposobnostima.

Legendarni kockasti dres s Eura 1996. među najprodavanijim u povijesti

Da je Europa od početaka oduševljena upečatljivim bijelo-crvenim kvadratićima na hrvatskom dresu, svjedoči podatak da je kockasti dres s Europskog prvenstva 1996. jedan od najprodavanijih u povijesti. Taj podatak u javnost su plastirali mediji na otoku, a obzirom da se Euro 1996. održavao baš u Engleskoj, vjerovat ćemo im na riječ.

Hrvatski dres visoko kotira među ljubiteljima nogometa diljem Europe

Nažalost, oprema protivnika u skupini D, u kojoj su smješteni Vatreni je htio da nijednom u tri utakmice ne odjenemo svoju prvu garnituru s prepoznatljivim kockicama. Nadajmo se da će biti pokoja utakmica i za to, a do tada treba reći da ovi naši dresovi itekako privlače pozornost nogometne pa i cjeloupne javnosti u Europi.

Tako je primjerice prema izboru čitatelja diljem svijeta popularnog britanskog magazina i portala Four Four Two, hrvatski kockasti dres proglašen najljepšim na Euru. Među 48 prvih te rezervnih garnitura svih reprezentacija. Usput, gostujući plavi hrvatski dres su stavili na šesto mjesto.

Prepoznatljivi kockasti dres je i čitani irski portal SportJoe proglasio najljepšim od svih 24 osnovnih garnitura na Euru. Primjerice na drugo je mjesto isti izvor stavio osnovni belgijski dres, a na treće portugalski.

Belgijska crno-crveno žuta trobojnica na dresu i prema drugim ‘izborima ljepote’ visoko kotira pa ju je tako britanski Mirror stavio na prvo mjesto. Prema istom izvoru kockasti dres je na drugom mjestu.

Kada je riječ o ostalim dresovima koji su se prema izboru javnosti i medija našli među favoritima, visoko kotira francuski domaćinski plavi dres, turski i španjolski crveni dresovi te talijanski bijeli dres.


Izdvojeni članak

Fotogalerija: Brendovi sportske odjeće na Svjetskom rukometnom prvenstvu

Adidas klasičan, Nike težio uskim dresovima: rumunjsku trenirku bi rado odjenuli

Po običaju Adidas je najčešći sportski brend na europskim prvenstvima pa tako i na tekućem Euru, odijeva najviše reprezentacije, točnije njih devet.

To su Španjolska, Rusija, Ukrajina, Švedska, Mađarska, Wales, Sjeverna Irska, Njemačka te više puta spomenuta Belgija.

Dizajneri ovog brenda, nisu puno kalkulirali, nego su ostali vjerni klasičnim i tradicionalnim Adidasovim izdanjima, s istaknute tri crte uglavnom na ramenima, a pojedinim reprezentacijama uz bočne rubove dresa.

Izdvojeni članak

Turske riječi koje svakodnevno koristimo u hrvatskom jeziku

Nike je pak drugi po broju reprezentacija koje odijeva na Euru. Uz Vatrene, sportsku odjeću tog brenda nose i reprezentativci Engleske, Francuske, Turske, Poljske i Portugala.

Kreatori dresova za Nike, odlučili su se pak na vrlo uske varijante dresova. Takav dizajnerski izričaj prati im i ostala oprema, kao što su trenirke i majice za trening.

Sličnom dizajnu dresova poput Nikea pribjegli su i u Pumi, koja na tekućem Euru odijeva pet reprezentacija među njima Italiju, Češku, Slovačku, Austriju i Švicarsku. Sudeći prema kritikama javnosti, talijanski bijeli dres ovog brenda izvrsno je prihvaćen.

Od ostalih sportskih marki na Euru su mjesto ‘izborili’ i Umbro, koji odijeva Republiku Irsku, Macron Albaniju, a Joma Rumunjsku. Rijedak gost, možda i debitant na europskim prvenstvima je talijanski brend sportske opreme Errea, koja odijeva igrače Islanda.

Dotaknimo se još kratko trenirki, u kojima također nerijetko viđamo nogometaše na Euru. Adidas ni tu nije odstupao od svojih ustaljenih vrednota te su njihove trenirke, barem po dizajnerskom rješenju tradicionalna priča.

Kao što smo rekli Nikeove uske dresove, pratio je isti dizajnerski rukopis i na ostatku opreme, ali istaknimo da nam kombinacija boja i dizajna na portugalskim trenirkama baš i nije najsretnija.

S druge strane rumunjsku tamno plavu trenirku s žutim, crvenim i svjetlo plavim detaljima rado bismo odjenuli, u nešto neformalnijim prigodama.

Talijanske trenirke su zanimljive, ali isključivo kao odjeća koja se nosi na nogometnom terenu. Teško je zamisliti primjerice gornji dio njihove trenirke unutar neke opće causal kombinacije, kao što je recimo itekako moguće zamisliti ove Adidasove, Nikeove ili pak spomenutu rumunjsku Joma trenirku.

Najupečatljiviji dresovi kroz povijest europskih prvenstava

Britanski Daily Mail je objavio listu deset najpamtljivijih dresova u povijesti europskih prvenstava. Moramo li reći, da se među njima našao i kockasti Lotto dres iz 1996.?!

Među ostalim su tu i četiri šampionska dresa, odnoso SSSR-ov crveni iz 1960., francuski iz 1984., španjolski iz 2012.

No, po nama svakako posebno mjesto zavrjeđuje onaj nizozemski iz 1988. Razigran, narančast, s geometrijskim oblicima po sebi, uistinu je ‘upadao u oči’

Još u kombinaciji s bujnim dredovima Ruuda Gulita, kapetana pobjedničkog broda Nizozemske u pohodu na titulu, nema mu premca.

U komentare nam napišite koji je po vama dres s Eura u Francuskoj poseban po estetskom dojmu ili prema nekom drugom kriteriju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap