Pretraga

Najmlađi redatelj u Europi dolazi iz Sarajeva

A- A+

Kenan Musić iz Sarajeva, redatelj je koji je sa svojih 20-godina već režirao dva dugometražna filma, od kojih je drugi naziva ‘Politika i drugi zločini’ prije nekoliko dana promovirao u rodnom gradu. Prošle je godine maturirao kao jedan od 15 maturanata prve generacije smjera za scenske umjetnosti u Gimnazija Dobrinja. Danas je pak na studiju diplomacije te je očito spojio dva interesa u svoj novi filmski uradak.

Foto: Facebook

Mladi Sarajlija Kenan Musić najmlađi je redatelj u Europi, barem prema pisanju portala radiosarajevo.ba. Bez obzira na to ovaj student diplomacije sa svojih 20 godina već je uspio režirati dva dugometražna filma, u kojima je uspio okupiti renomiranu glumačku ekipu. Baš prije nekoliko dana je u rodnom gradu promoviran njegov drugi film ‘Politika i drugi zločini’. Dobio je velike ovacije i to ne samo zbog izvanrednog filmskog ostvarenja, nego i zbog, za svoje godine, vrlo zrelog pogleda na složene političke okolnosti i društvenu zbilju susjedne zemlje.

Izdvojeni članak

Film zagrebačkog studenta produkcije, bogato nagrađen u Berlinu

Razgovor iz petog razreda, usmjerio ga prema diplomaciji

Kako smo već spomenuli, Kenan je prošle godine bio dio prve generacije maturanata smjera scenskih umjetnosti u sarajevskoj Gimnaziji Dobrinja. No, ljubav prema filmu, ipak ga nije uputila u tom smjeru, kada je riječ o obrazovanju. Njegova odluka da studira diplomaciju, velikim je dijelom donesena poradi razgovora koji je još u osnovnoj školi imao s osebujnim profesorom s Fakulteta političkih nauka Besimom Spahićem, o kojem smo ne tako davno pisali.

– Taj susret se desio kad sam bio peti razred i to je bio moj najduži razgovor s nekim, s obzirom na to da je trajao šest, sedam sati. Nakon toga sam napisao prvi članak za jedne dnevne novine i nastavio pisati satirične članke o politici. Ja sam i upisao diplomaciju kako bih bio u prilici da uđem u politiku, da uradim nešto odgovornije i zrelije. Možda zvuči nerealno kada to govori neko tko ima dvadeset godina, ali na fakultetu imam 13 kolega i svi imaju jasne stavove zašto su upisali diplomaciju, govori za spomenuti izvor svestrani mladi redatelj.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Redatelju su kadrovi u glavi od 0 do 24

Renomirani glumci, a mladi tim iza kamere

Osim ovog filma, 20-godišnji Kenan je već režirao film ‘Svjetla grada’, koji je prikazan na prošlogodišnjem izdanju Sarajevo film festivala. U tom je filmu, osim mlade ekipe, koja je sudjelovala u izradi filma, glumila također neafirmirana glumačka ekipa.

No u novom uratku, za koji je Musić osim režije, sam napisao i scenarij uloge igraju poznati bosanskohercegovački glumci poput Dragana Marinkovića, Adnana Nova, Muhameda Bahonjića i drugih.

Radi se o sukobu američkog novinara i bh političara, koji je dočaran kroz priču o JMBG prosvjedima, o kojima se pročulo nadaleko. Uz 20-godišnjeg Kenana, treba reći da je najmlađi bosanskohercegovački filmski snimatelj Mario Ilić sudjelovao u snimanju, dok je montažer filma profesor iz spomenute Gimnazije Dobrinja Srđan Rodić.

U snimanju filma sudjelovala je još nekolicina mladih ljudi, koji su završili novi smjer scenske umjetnosti, kao i sam Kenan.

Nakon Sarajeva, film će se prikazati u Danskoj, SAD-u te potom Kataru.

Najmlađi redatelj u Europi dolazi iz Sarajeva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap