Pretraga

Otkrivena tajna: Video igre Solitaire i Minesweeper napravljene su zbog skrivenog cilja

A- A+

Vjerojatno ste se bar u nekoj ranijoj dobi svoga djetinjstva u prvim susretima s računalom i operativnim sustavom Windows, okušali u jednostavnim igrama poput Solitairea, Heartsa, Minesweepera ili FreCella. No, one se nisu baš slučajno našle kao dio obveznog paketa na spomenutom operativnom sustavu.

Ako ste među onima koji se nisu nikada okušali u video igrama Solitaire i Minesweeper, u debeloj ste manjini. No osim zabave, postavljanje ovih igara, kao i FreeCella te Heartsa na operativnom sustavu Windows, imalo je svoju dublju svrhu, piše mentalfloss.com.

Onomad ljudi bijahu nevješti u manevriranju mišom

Najstarija od četiri navedene igre, Microsoft Solitaire, dodana je u verziju Windows 3.0 još davne 1990. godine. Ova igra, koju još u našim krajevima zovemo i pasijans, inače je stara više stoljeća, ali je digitalna verzija razvijena, kako bi se pokazalo da korištenjem računala, više nije potreban stol da bi se igrale kartaške igre.

Osim toga, još je važniji bio razlog da se ljude navikne na korištenje miša, budući da je do tada bilo uobičajeno unošenje naredbi putem tipkovnice.

Ulazna kompjuterska jedinica – miš, bio je razlogom uvrštavanja i Minesweepera 1992. godina na Windows 3.1. Naime, njome se željelo naviknuti ljude na korištenje lijeve i desne tipke miša. Istovremeno je nakana bila da se ljude spomenutom igrom učini općenito bržim i preciznijima prilikom korištenja miša.

Izdvojeni članak

Video igre nas podučavaju i poboljšavaju mentalne funkcije

Heartsom su u Windowsu htjeli korisnike impresionirati mogućnostima umrežavanja

Heartsi su se također pojavili 1992. godine s Windows for Workgroups 3.1, odnosno prvom “network-ready” verzijom Microsoftovog operativnog sustava, i ponovno poput Solitairea to nije bila samo kartaška igra. Naime u Microsoftu su željeli zainteresirati i eventualno impresionirati korisnike mogućnostima umrežavanja, koje je nudio novi sistem spomenute računalne kompanije.

Na kraju, FreeCell, izdan za Windows 3.1 kao dio “Microsoft Entertainment Pack Volume 2”,dolazio je skupa s Win32s paketom koji je omogućavao 32-bitnim aplikacijama da rade na 16-bitnim Windowsima 3.1.

Cilj igre je bio testirati 32-bitni “thunking layer” (podsustav za procesuiranje podataka).

Ako taj podsustav nije bio pravilno instaliran, igra nije mogla raditi.

Bez obzira na skrivene namjere koje su bile utkane u njih, igre su postale jako popularne, ali su na kraju, u verziji Windows 8 uklonjene. No, na verziji Windows 10, Microsoft je barem vratio Solitaire natrag.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap