Pretraga

Slatke tajne za savršene palačinke

Ostanak doma je velik izazov za sve nas. Možda introvertima nešto lakše pada nego ekstrovertima, ali svima nam nakon par dana počinje nedostajati priroda, šetnja omiljenom rutom ili druženje s bilo kime tko nisu naši ukućani… Iako karantena nije na snazi, svima se preporučuje da što manje napuštaju svoje domove, pa se onda svi i trudimo poštovati tu mjeru.

Foto: pixabay

Na prvu se možda i čini da su ovih par dana odmora baš ono što nam treba kako bismo se naspavali i pohvatali sve zaostatke koje vučemo tjednima, no nakon što to riješimo, polako ostajemo bez ideja što raditi sami sa sobom, pa nam onda postaje zaista teško.

Jedan od načina za razbijanje rutine jest pečenje palačinki. Sigurno, možda nije najzdravija opcija (mada postoji i to!), ali u ovim teškim vremenima si možete dopustiti ovakvo uživanje.

Palačinke su nešto na što smo naviknuli oduvijek, i što smo vrlo često i sami radili. Ipak, svi koji su se bar jednom okušali u pravljenju palačinki, znaju da se radi o zadatku koji nije nimalo lagan. Štoviše, prva palačinka se gotovo uvijek baca, koliko god iskustva imali.

S vremenom naučite neke male trikove koji vam pomažu da dobijete savršene palačinke, a kako je situacija trenutno kritična, odlučili smo vam odmah dati par savjeta koji će vam pomoći da dobijete savršene palačinke već pri prvom pokušaju.

Mineralna voda

Glavni trik s palačinkama jest taj da smjesa mora biti bez grudica, te idealne gustoće. Ne smije biti prerijetka, ali ni pregusta. Palačinke se rade s mlijekom i jajima, ali upravo s mineralnom vodom ćete moći regulirati gustoću. Neki koriste vodu za to, ali mineralna zbog svojih mjehurića olakšava cijelu smjesu, što znači da ne može biti pregusta.

Teško je reći točnu mjeru s kojom ćete pogoditi idealan omjer, to ćete morati ipak ‘gađati’ dok budete pekli. Najbolje je provjeriti tako da zagrabite žlicu smjese i onda gledate klizi li smjesa sa žlice. Ako se zalijepila, morat ćete dodati još mineralne, a ako je sličnija vodi nego smjesi za palačinke, onda dodajte još malo brašna.

Izbjegavanje grudica

Grudice su trn u oku svakom masterchefu koji pokušava napraviti savršene palačinke, pa se mnogi okreću upravo raznim mikserima i blenderima kako bi smanjili postotak grudica, ali ustvari je sasvim dovoljno da kada stavljate brašno, da ga postepeno dodajete u smjesu.

Tako ćete moći odmah dobro promiješati sve i izbjeći grudice, ali i odmah ćete vidjeti kakva vam je smjesa, što znači da ne biste trebali imati problema s pogađanjem omjera. Reklo bi se, win-win situacija.

Vanilin šećer

Iako u palačinke ne ide šećer već samo sol, ako planirate jesti slatke palačinke, možete dodati i jedan vanilin šećer, kako bi vam palačinke bile još malo slađe.

Istina je da što manje komplicirate, to će stvari bolje ispasti, ali isto tako se nećete zeznuti ako dodate vanilin šećer. Jedino je bitno da što god radite, ne stavite više od jedne vrećice… Onda biste se ipak mogli zeznuti

Ulje

Veliki problem s pečenjem palačinki, i razlog zašto se prva većinom baca, jest previše ulja na tavi. Ne radi se samo o dodavanju nepotrebnih kalorija, već i o tome da vam previše ulja odmah uništi smjesu oko koje ste se toliko trudili…

Najbolje je da ulje ustvari ne stavljate direktno na tavu, već na maramicu, kojom onda prođete po tavi. Tako ćete imati ulje svugdje po tavi, bez ikakvih lokvica koje samo čekaju da vam unište smjesu! Također, ulje stavite prije nego što se tava zagrije, ostavite da se sve zagrije, i tek onda stavite smjesu.

Zdrave palačinke

Teško je zamisliti da postoji zdrava verzija palačinki, ali u današnjem modernom svijetu, sve je moguće. I možda mislite da će recept biti najkompliciraniji koji ste ikada vidjeli, no istina je da se radi o možda najjednostavnijem receptu za desert, ikada.

Dovoljno je da imate jednu bananu i dva jaja. Banane prvo usitnite, a zatim zgnječite. Dodajte dva jaja koja ste lagano istukli, dobro izmiksajte smjesu i bacite se na pečenje. Za razliku od normalnih palačinki, ovdje ćete dobiti manje i deblje palačinke koje će više ličiti na američke palačinke, nego na obične.

Imaju okus kao normalne palačinke (uz lagan okus banana), no najveći izazov će vam biti okrenuti ih. Pričekajte dok se s jedne strane u potpunosti ne ispeku te dok rubovi ne budu zapečeni, a zatim ih lagano i vrlo oprezno okrenite na drugu stranu, uz pomoć nekakvog noža ili neke stvarčice s kojom inače okrećete palačinke. I nikako ih nemojte pokušavati okrenuti bez ičega…