[VIDEO] Profesor studentima dao sjajnu lekciju o uspjehu i neuspjehu

Mnoštvo je više stoljeća starih poučaka koje objašnjavaju ljudima, da ako se žele vinuti u visine, moraju na tom putu doživjeti i neke padove. ‘Preko trnja do zvijezda’ jedna je od najcitiranijih izreka u tom kontekstu, a ‘nije bitno koliko puta si pao, nego koliko puta si ustao’ je misao, koju je kroz jednu lekciju svojim studentima pokušao približiti britanski profesor.   

Putovanje k uspjehu pokušao je plastično dočarati novčanicom od 20 funti. Naime, studenti su nakon njegovog sociološkog zadatka zaključili da novac ima istu vrijednost i kada ga se zgužva, isprlja ili savije nekoliko puta. Zapravo to je bio onaj logični i očekivani dio lekcije.

Profesor psihologije objavio CV neuspjeha i poslao važnu poruku

No, za onaj presudni je profesor povukao paralelu vrijednosti funte s vrijednošću ljudi.

‘Danas ste svi naučili važnu lekciju. Bez obzira koliko ja zgužvam ovu novčanicu, koliko god je puta savijem, koliko god puta bude pregažena, vi je i dalje želite jer ona i dalje vrijedi 20 funti. Na isti način kako je novčanica od 20 funti zadržala svoju vrijednost, tako ste i vi. Bez obzira koliko vas puta život zgazio, savio, pritisnuo, vi ćete i dalje zadržati istu vrijednost, naglasio je profesor.

Uz ovu lekciju, u potonjem videu možete vidjeti i primjere uspješnih ljudi, poput J. K. Rowling, Briana Actona ili Billa Gatesa, koji su imali dosta poslovnih i privatnih padova, prije nego su se krenuli penjati u visine.

Upravo na primjeru Briana Actona, koji je suosnivač WhatsApp-a, može se iščitati pouka da unatoč odbijanjima treba ostati pozitivan i tražiti novu šansu. Neka će se sigurno ukazati!

Odgovori