Pretraga

Sve učenice zagrebačke škole imat će besplatne uloške: Učenici osmislili uloškomat

A- A+

Učenici 3. razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ osmislili su projekt borbe protiv menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj. Za sve učenice u školi osigurali su besplatne uloške u uloškomatu kojeg će predstaviti za nekoliko dana. Sami su napravili kampanju i pronašli donatora.

ilustracija: Natracare/Unsplash

– Uloškomata imamo dva jer imamo i dva wc-a za učenice. Uloškomati će biti svečano otvoreni za javnost u četvrtak. Tada će se moći fotkati. Dva učenika su ih radila svaki po svom dizajnu i oni će nešto više o tome moći reći. Prvu donaciju uložaka smo dobili od Violete d.o.o. Plan nam je da ovaj projekt nastave raditi buduće generacije učenika koji će pisati molbe raznim kompanijama te im nuditi da budu partner našeg projekta besplatnog uloškomata, kaže Jadranka Rezić, profesorica sociologije u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji ‘Kantakuzina Katarina Branković’.

Učenici 3. razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’ osmislili su projekt borbe protiv menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj.

Neke cure umjesto uloška koriste gaze, papir, krpe…

Tijekom nastave sociologije, učenici su potaknuti istraživanjem PaRitter udruge iz 2020., raspravljali o temi menstrualnog siromaštva. U toj anketi je, kažu iz škole, izneseno mnogo zabrinjavajućih podataka. Naime, čak 11.9 % ispitanica si ne može kupiti dovoljno higijenskih uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a i isti broj priznaje da ih ne može priuštiti.

Poražavajuća je činjenica, kažu iz škole, da je skoro 4 % ispitanica primorano improvizirati i koristiti toaletni papir, gaze, krpe, itd. S obzirom na to da živimo u 21. stoljeću, a da su i dalje prava žena u mnogo čemu narušena, učenici 3. razreda su smatrali da je obaveza svih nas poduzeti korake u ispravljanje te nepravde, te su odlučili djelovati.

– Trećaši su samostalno odradili ovaj projekt u sklopu nastave sociologije. Pisali su molbe, istraživali web, raspitivali se o tome koliko naše učenice i njihove ženske pripadnice obitelji troše na higijenske uloške, diskutirali o pravima žena. Najviše su se obradovali kad im je Violeta d.o.o. u roku 2 – 3 sata odobrila donaciju uložaka. Nije ih obeshrabrilo to što uloškomat nismo mogli naći. Sami su ga napravili. Danima po školi rade gerila marketing za svečano otvaranje tajno postavljajući plakate ONA DOLAZI / JEL KASNI… Stvaraju znatiželju i vraćaju  živost u školu usprkos koroni i ostalom školskom stresu, prepričava profesorica sociologije.

Jedna od rijetkih škola koja nosi žensko ime

Rezić nam priča kako je njihova škola mala. Trenutno je pohađa ukupno 63 učenika; 35 učenica i 28 učenika.

– Osnivač je Srpska pravoslavna crkva ali je gimnazija s pravom javnosti; znači svatko tko ima određen broj bodova je može upisati. Prednost naše škole je stipendija koju daje Osnivač (plaća se domski smještaj u učeničkim domovima u Zagrebu, udžbenici, nagrađuju se najbolji učenici). Jedan od poticaja za ovaj projekt je i to što smo jedna od rijetkih škola u RH koje nose žensko ime i time se ponosimo, ističe Rezić.

Iz škole poručuju kako je projekt potaknut razmišljanjima tinejdžera koji žele mijenjati svijet.

– Naš cilj jeste učiniti svijet ljepšim i boljim za sve, i svi smo veoma ponosni na promjenu koju smo učinili u našoj okolini. Međutim, naša ambicija ne staje ovdje, zaključuju.

Sve učenice zagrebačke škole imat će besplatne uloške: Učenici osmislili uloškomat
Share via
Copy link
Powered by Social Snap