Pretraga

Urnebesni ‘A je to’ na daskama: Mario Kovač napravio predstavu za sve uzraste

A- A+

Najpoznatiji animirani kućni majstori napokon su dobili svoju kazališnu verziju. Ako ste mislili da zbog nespretnih i dovitljivih čehoslovačkih junaka morate ‘potegnuti’ izvan hrvatskih granica, ne brinite; urnebesna predstava ‘A je to’ režirana je u Hrvatskoj, a poznati redatelj Mario Kovač potrudio se da predstava bude namijenjena svim uzrastima.

Izvor: Facebook/screenshot

U osam mjeseci koliko je trajalo postavljanje Kovačeve, urnebesne predstave na scenu, kazališni Pat i Mat koje će utjeloviti glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić prošli su poduke klaunovskog pokreta po metodi Jacquesa Lecoqa. Osim bogate scenske i glazbene produkcije, u predstavu se uključila i domaća tvrtka ‘Dok-ing’ koja je izradila pravi, električni automobil jednak onome iz crtića.

Izdvojeni članak

Crtić o Speedyju Gonzalesu konačno na velikom platnu

Stilizirani pokreti i stop animacija iz crtića vjerno prenesena na scenu

Svi se itekako dobro sjećamo dva lika koji se vječito bore s pokušajima da uz pomoć neprikladnih alata uspiju riješiti kućanske probleme pred kojima su se našli. Iako njihovo rješenje uvijek rezultira još većim problemom, smotani Pat i Mat primjer su društvu kako je važno imati optimističan pristup prema životu ma kako on trapavo izgledao. Priča o dvojici kućnih majstora, susjeda i vječitih prijatelja redatelj Lubomir Beneš i karikaturist Vladimir Jiranek još su daleke 1976. godine napravili hit crtić koji je izvorno zamišljen kao zabava za odrasle, ali se popularnost prošrila na sve dobne uzraste. 

Predstava ‘A je to’ također je prilagođena svim generacijama pa će tako na sceni glumci oživiti zaboravljene vrijednosti i ‘uradi sam’ elemente koje je društvo s vremenom potisnulo na dno svojih životnih ladica. Režiju i dramaturški tekst potpisuje poznati hrvatski redatelj Mario Kovač koji će na ‘daskama’ dočarati stilizirane pokrete koje koristi i popularna stop-animacija korištena izvorno u crtiću.

Izdvojeni članak

Mjesečni pregled kazališnih predstava u svibnju

Kazališni Pat i Mat istraživati će hrvatsku obalu viđenu na reklamama

Pat i Mat u novom, kazališnom identitetu oduševljeni su ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući ga kroz reklamu. Kao pravi češki turisti i ovaj se simpatični dvojac odlučio na putovanje svojim električnom automobilu obići hrvatsku obalu gdje se susreću s raznim fenomenima novogradnje. Nabrzinu sagrađeni apartmani, neobične autoceste te ćudljivo vrijeme samo su neke od situacija kroz koje će prolaziti momci na svom putovanju.    

Osim prepoznatljive glazbene teme iz serije, hrvatski autor scenske glazbe i oblikovatelj zvuka Tomislav Babić predstavu je obogatio zanimljivim i duhovitim songovima. Na predstavi koja je nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije ‘Nu:Write Theatre Festival Zagreb’ i Gradskog kazališta ‘Trešnja’ radio je i Jonny Hoskins, engleski redatelj scenskog pokreta i profesor glume i pokreta na akademiji ‘Arts University of Bournemouth’ koji je glumce podučavao klaunovskim pokretima. 

Ove svima nam drage nespretnjakoviće na kazališnim daskama ‘Gradskog kazališta Trešnja’ možete pogledati 13. svibnja u 19:00 sati.