Studenti protiv smanjenja bodova kandidatima za državnu stipendiju iz domova

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema novi pravilnik o dodjeli državne stipendije. Javna rasprava o prijedlogu tog pravilnika završena je pred nekoliko dana, a jedna od važnijih promjena svakako je prijedlog da studenti koji stanuju u studentskim domovima dobivaju manji broj bodova od ostalih studenata koji studiraju izvan mjesta prebivališta. Čak sedamdeset posto naših čitatelja smatra da to ne bi bilo pravedno.

Screeshot

Studentima koji žive u domu manje bodova na natječaju za državnu stipendiju

MZO predlaže novi pravilnik za dodjelu državne stipendije u kojemu stoji kako bi studenti koji stanuju u studentskim domovima dobivali 200, a ostali studenti koji studiraju izvan prebivališta 300 bodova. Prijedlog je i da se ukine stipendiranje osoba upisanih na razinu studija na kojoj su već stekle kvalifikaciju na razini studija na koju su upisani, te da se ograniči broj stipendista s prebivalištem izvan RH. Povoljna novost za sve je ta da bi rang liste dobitnika trebale biti objavljene najkasnije u roku od 60 dana od završetka natječaja. 

Kako velik broj korisnika državne stipendije stanuje u studentskim domovima, naše čitatelje smo upitali ‘Smatrate li da bi osobe koje stanuju u domu na natječaju za državnu stipendiju trebale dobivati manji broj bodova?’ 

Iako su studenti u domovima u nešto povoljnijem položaju jer plaćaju subvencionirani smještaj, čitatelji su jasni – 72 posto od 215 glasača u našoj anketi protiv je smanjenja bodova kandidatima za državnu stipendiju iz domova.
Malo više od 22 posto čitatelja smatra da je u redu da studenti iz domova na natječaju za državnu stipendiju dobivaju manje bodova, dok je pet posto čitatelja neodlučno oko ovog pitanja.

Odgovori