Postani dio Ljetne škole znanosti u Požegi: Prijave u tijeku

Po četvrti put u Požegi se ovog kolovoza održava Ljetna škola znanosti u kojoj svi mladi, budući znanstvenici i oni koji se tako osjećaju mogu prisustvovati predavanjima uglednih domaćih i inozemnih znanstvenika. Ljetna škola zamišljena je kao dio znanstveno-istraživačkog programa u koji okuplja najmotiviranije srednjoškolce i profesore iz Sveučilišta poput Oxford, Cachan i Utrecht. 

Izvor: Ljetna škola znanosti

U gotovo tri tjedna koliko će Ljetna škola znanosti trajati, učenici srednjih škola moći će pod vodstvom znanstvenika diljem svijeta razvijati i dijeliti svoja jedinstvena znanja i otkrića. Riječ je naime, o međunarodno-znanstvenom programu na kojem će osim Hrvatske sudjelovati i učenici iz cijeloga svijeta.

7 fantastičnih znanstvenih otkrića koje su otkrili klinci

I Google prepoznao kvalitetu ove škole

U organizaciji Društva za edukaciju van okvira uz brojne potpore između ostalog Instituta ‘Ruđer Bošković’, Europskog laboratorija za molekularnu biologiju te Međunarodnog udruženja biologa do sad je Ljetna škola znanosti ugostila više od 300 polaznika iz četrnaest različitih zemalja stoga ne čudi činjenica da je kvalitetu ovog projekta prepoznao i Google dodjelivši Školi prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE (Roots in Science).

U trajanju od 31. srpnja do 17. kolovoza učenici imaju jedinstvenu priliku raditi na projektima s priznatim znanstvenicima i stručnjacima. Osim toga, svi će polaznici sudjelovati u simuliranom, kompletnom procesu znanstvenog istraživanja od izrade eksperimenata do prezentacija rješenja što će učenicima dati priliku da izrade svoje znanstvene članke o tome što su radili, a kasnije ih i prezentirati na jednaki način kao što to rade pravi znanstvenici. 

– Tijekom škole, jedan dan je rezerviran za ‘swapshop’, prilikom čega učenici imaju prilike zamijeniti izabrani projekt na jedan dan.Takav način rada omogućuje sudionicima da se iskušaju u različitim znanstvenim granama i steknu drukčije iskustvo, kazala je Jelena Tica, organizatorica Ljetne škole, koja dodaje da su do sad Školu posjetili učenici iz Španjolske, Njemačke, Francuske, Šri Lanke i mnogi drugi, a veliki odaziv očekuje se i ove godine.

[FOTO] 26 zadivljujuće dražesnih znanstvenih činjenica

Večernja predavanja otvorena za javnost

Ovogodišnja škola znanosti upotpunila je svoj e djelovanje bogatim cjelovečernim programom i zanimljivim predavanjima pa će
tako sudionici Ljetne škole znanosti, između ostalog, imati prilike poslušati predavanja vodećih
svjetskih znanstvenika s prestižnih znanstvenih institucija poput Sveučilišta u Oxfordu, ENS
Cachan-a, Sveučilista u Utrechtu, Amgen-a, Visokog učilišta Algebra i Sveučilista u Zagrebu.
Večernja predavanja su otvorena za javnost. 

Sva predavanja odvijati će se na engleskom jeziku, a na ovogodišnjoj, međunarodnoj školi priliku za održavanjem predavanja imati će profesori Toni Milun s Visokog učilišta Algebra, Bastiaan Dutilh sa Sveučilišta Utrecht, Matthias Klinger iz Amgen-a, Claire Limoge Schraen s ENS Cachana, Matko Milin sa Sveučilišta u Zagrebu te Vlatko Vedral sa Sveučilišta u Oxfordu. Organizatorica Jelena Tica kaže kako se radi o isključivo volonterskom i neprofitnom programu, a kako je potrebno pokriti osnovne troškove hrane, smještaja i putnih troškova mentora škola redovito traži potporu sponzora kako bi se polaznicima financijski olakšalo.

– Svjesni smo da postoji velik broj nadarenih učenika koji si ne mogu priuštiti boravak na Školi, od prikupljenih financijskih sredstava uvijek izdvojimo donacije za nekoliko stipendija. Od prošle godine, uz naše stipendije, naš partner EMBL također pruža jednu stipendiju za iznimno talentiranog učenika. Osim navedenog, često odabranim sudionicima omogućimo pismo preporuke kojem sami mogu prići županijskim i gradskim tijelima i tražiti financijsku potporu za sudjelovanje na Školi, što se često i ostvari, zaključila je Tica.  

Prijave za Ljetnu školu znanosti traju do 15. svibnja, a sve dodatne informacije potražite  ovdje

Ovogodišnji program obiluje projektima iz raznih znanstvenih grana, od biologije, fizike do računalnih tema: 

Sudska medicina – Kako DNA može riješiti zločin? 

Misterija svjetlosti – Istraživanje kako foton može biti istovremeno na dva različita mjesta 

Fluorescentne bakterije: Koristan alat u molekularnoj biologiji 

Levitacija uzrokovana elektromagnentnom silom 

Električni i magnetni vodiči te njihove aplikacije 

Doba genomike: Čitanje i razumijevanje genoma Razgovarati s cvijetom kako bi postali dio interneta

Odgovori