Pretraga

Student koji stoji iza stranice ‘Ae’: ‘Ljudima je očito trebalo nešto što će ih zabavljati splitskim slengom’

A- A+

Nešto više od tjedan dana postoji Facebook stranica ‘Ae’ na kojoj student FER-a Luka Drezga zajedno s kolegom s faksa pojašnjava značenja te predstavlja splitske lingvističke doskočice i vratolomije. U tako kratkom roku stranica je skupila preko 28 tisuća lajkova, a svaki novi post izmami osmjehe tisućama fanova. Odlučili smo otkriti tko se to doista krije iza ove hit stranice i kako je uopće došao na ideju napraviti ‘Ae’.

Foto: Facebook

Nakon završetka III. gimnazije, odnosno splitskog Mioca, Luka Drezga je svoje školovanje nastavio u Zagrebu. Nakon nekoliko godina studiranja na FER-u odlučio se pozabaviti splitskim doskočicama i vratolomijama što je rezultiralo pokretanjem Facebook stranice ‘Ae’. U nešto više od tjedan dana postojanja, istu je lajkalo više od 28 tisuća korisnika, a svaki novi post kojim se ovaj Dalmatinac pozabavi nasmijava i zabavlja tisuće fanova.

Htjeli smo bolje upoznati kreatora ove hit stranice pa nam je Drezga, koji također neko vrijeme vodi i blog, otkrio zašto se odlučio na pokretanje sve popularnije stranice, kad se javila ljubav prema pisanju, je li imao problema s razumijevanjem zagrebačkih doskočica i tko mu pomaže u biranju u definiranju splitskih vratolomija.

Izdvojeni članak

Od anonimne modne blogerice, postala milijunašicom

Preko 28 tisuća lajkova u tjedan dana

– Kad si student u Zagrebu prilagodiš se okolini i pokušavaš što više pričati na štokavski da bi se razumio sa sveopćom populacijom našega najvećega grada. Ali kako si proveo 19-ak godina u Splitu često ti izlete neke legendarne riječi kao što su bičve, mudante, borša, manistra ili velika s ladnin. Na to te dočekaju blijeda lica koja u nevjerici gledaju o čemu ti to uopće pričaš. Odlučio sam stati na kraj svom tom nerazumijevanju kolokvijalizama i lokaliziranih riječi te jednom za svagda dignut veo misterije s nekih od popularnijih lingvističkih vratolomija iz Splita i okolice. A i ono dosta je šašavo to sve skupa, priznao nam je student FER-a koji je stvorio popularni ‘Ae’.

Kako kaže, stranicu je pokrenuo kao šalu te je mislio da neće imati više od stotinjak lajkova. – Nisam ni sanjao o ovim brojkama, iskreno je Drezga priznao. Nastavio je kako je pokazani interes Facebook korisnika dokazao kako je ljudima trebala stranica koja će ih zabavljati splitskim slengom na jedan fini, ležeran način. – A na kraju krajeva, svi baš nekako vole taj dalmatinski humor, istaknuo je Luka koji studira na zagrebačkom FER-u te već neko vrijeme vodi blog.

Izdvojeni članak

Facebook stranica ‘Ja to tako pjevam’ nasmijava desetke tisuća korisnika


Blog je nastavak statusa po Facebooku

Drezga uz splitske vratolomije određeno slobodno vrijeme troši i na blog. No kako je na FER-u, učinilo nam se zanimljivo da se jedan tehničar posveti pisanju. – Ljubav prema pisanju se javila još davno kad sam otkrio da Facebook statusi imaju više od 12 znakova, pa sam počeo tu pisat neke rendom stvari i eto rodio se blog, obrazložio nam je mladi Dalmatinac Luka. Što se tiče tema o kojima piše, tvrdi da one nisu definirane, nego piše kad ima inspiraciju.

Kolege znaju udariti kontru pa nitko nikoga ne razumije

‘Ae’ vodi zajedno s kolegom Josipom Marićem koji je, kako Luka tvrdi, bolji poznavatelj splitskog govora pa lakše smišlja riječi koje će objavljivati. – Zajedno smislimo tekst i sliku, a onda glavnom sam radim slike i održavam Facebook stranicu. Trenutno objavljujemo stvari jednom dnevno, plan je održati taj tempo još neko vrijeme dok budemo mogli. Teško je nekada kombinirati to uz ostale obveze jer se na sve objave pazi, piše i na kraju slaže u Photoshopu. Kad bude malo zapelo nadamo se da nam ljudi neće zamjeriti, objašnjava Luka.

Upitali smo ga javljaju li im se sami korisnici i traže da im pojasne neku od splitskih riječi ili doskočica kojima ne znaju značenje. No Drezga tvrdi kako većinom dobivaju poruke podrške i pune novih ideja. Zahvalio je svim fanovima te ih pozvao da im svakako mogu slati sugestije.

Otkrio je li se on ikada našao u obrnutoj situaciji da ne razumije neki zagrebački izraz, ali i kako je biti Dalmatinac u Zagrebu. – Ma i nije tako loše kao što se misli, nisam imao puno neugodnih iskustava, van onog da se teta u menzi naljuti jer sam naručio manistru, ili da mi ne prodaju bili Marlboro jer je ‘bili’ a ne bijeli. Što se zagrebačkog tiče, naravno, imam puno kolega koji kada ja krenem po dijalektu oni udare kontru po svom i onda nitko nikoga ne razumije, za kraj je istaknuo student Luka Drezga.

Student koji stoji iza stranice ‘Ae’: ‘Ljudima je očito trebalo nešto što će ih zabavljati splitskim slengom’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap