Pretraga

Student Pravnog fakulteta nagrađen za najbolju enciklopedijsku natuknicu o Istri

A- A+

Student Pravnog fakulteta u Zagrebu Tomislav Sadrić osvojio je prvo mjesto na natječaju Istrapedije, prve regionalne internetske enciklopedije u Hrvatskoj. Tomislav je osmislio najbolju enciklopedijsku natuknicu o Prvom svjetskom ratu u Istri i za svoj trud je nagrađen laptopom.

Foto: Istrapedia

Istrapedia, prva regionalna internetska enciklopedija u Hrvatskoj koja teži sažimanju cjelokupnog znanja o Istri, djeluje u Puli od 2009. Prošle je godine na portalu objavljeno novih 150 pojmova s još većim brojem slikovnih priloga. Ažurirano je preko 2.000 natuknica. Zabilježeno je 122.549 posjeta iz 156 zemalja svijeta. Pregledano je gotovo 270.000 stranica. Kako bi se stranica približila građanima kojima može najviše i koristiti, uredništvo Istrapedije priređuje natječaje za najbolju natuknicu različitih tematika.

Izdvojeni članak

Student Prava u Zagrebu tužio svoj fakultet i pobijedio u sporu

Natječaj za najbolju enciklopedijsku natuknicu

Natječaj pod nazivom ‘Prvi svjetski rat u Istri’ nadovezao se na 100. obljetnicu početka Prvoga svjetskog rata. Zadaća sudionika bila je odabrati osobu, pojam, događaj ili nešto po vlastitom izboru što je posredno ili neposredno povezano s Prvim svjetskim ratom u Istri te formirati enciklopedijsku natuknicu. 

Radove je pregledala komisija sastavljena od triju stručnjaka: Graciano Kešac (ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre), mr. sc. Bruno Dobrić (viši knjižničar u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, istraživač, znanstvenik i urednik), te dr. sc. Iva Milovan Delić (zaposlena na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile,). 

Nagrade za najbolje natuknice dodijelio je istarski župan Valter Flego. Prvo mjesto na natječaju osvojio je Tomislav Sadrić, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s radom ‘Talijanski pomorski napad na Poreč (12. lipnja 1916.)’. Komisija je njegov rad ocijenila kao izrazito detaljan, izvorno utemeljen, te s temeljitom historiografskom analizom i interpretacijom. Za svoj je trud Tomislav dobio laptop. Drugo mjesto osvojio je Igor Jovanović, profesor povijesti u Osnovnoj školi Veli Vrh s radom ‘Školstvo u Istri i stradavanje istarskih učitelja u Prvom svjetskom ratu’. Treća nagrada pripala je Bošku Simoviću, zaposleniku pulske Zračne luke za rad ‘Spomen ploča s geslom Viribus Unitis u Valturi’.

Suradnja s Wikipedijom

Već skoro godinu dana Istrapedia ima svoju mjesečnu rubriku u Glasu Istre kroz koju se njezini sadržaji šire i posežu za sve većim brojem potencijalnih korisnika. Kao dodatno sredstvo promocije u pokušaju da se portal približi mlađim generacijama otvorena je i Facebook stranica koja je u kratkom roku dobila više od 500 sljedbenika.

Protekle godine obogaćen je i talijanski dio stranice time što je s hrvatskog na talijanski prevedeno 80 natuknica. 

Uredništvo je ove godine kandidiralo Istrapediju na nekolicinu natječaja s namjerom da se osiguraju sredstva za upotpunjavanje portala daljnjim prijevodima natuknica na engleski jezik. Uredništvo radi povremeno i na Wikipediji tako što obogaćuje postojeće natuknice te koristi Istrapediju kao izvor.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap