Pretraga

Za one koji nakon diplome ne žele čekati na posao: Jeste li čuli za dualne studije?

A- A+

Veleučilište PAR u Rijeci izvodi studijske programe iz različitih područja menadžmenta, a posebni su po tome što se baziraju po modelu dualnog visokog obrazovanja. Dualni studiji spajaju nastavu i praksu u tvrtkama, pa studenti koji ih završe spremno izlaze na tržište rada i postaju budući lideri. Veleučilište PAR ove je godine postalo dio programa EU4Dual, mreže europskih dualnih studija s preko 70.000 studenata u devet zemalja. Jedino su hrvatsko visoko učilište koje je uključeno u taj program.

Foto: Veleučilište PAR

Veleučilište PAR u Rijeci prva je i jedina privatna visokoobrazovna institucija u Primorsko-goranskoj županiji. Nastalo u suradnji sa njemačkom visokoobrazovnom institucijom, baziranom po modelu dualnog obrazovanja koje povezuje nastavu i praksu u gospodarskom subjektu, stavljajući tako naglasak na razvoj visokokvalitetnih i za tržište rada relevantnih vještina i kvalifikacija.

Veleučilište u Rijeci djeluje od 2007. godine i od tada primjenjuje te implementira znanstvene i stručne spoznaje, promiče model cjeloživotnog obrazovanja te osnažuje i razvija studijske programe usko povezane s gospodarstvom.

Studirajte menadžment iz više područja

Studenti mogu upisati prijediplomske i diplomske studijske programe iz različitih područja menadžmenta. Na nivou prijediplomskih studija provode se studijski programi iz dva područja: business management i management gastronomije i restoraterstva. Studenti stječu 180 ECTS-a i zvanje prvostupnika ekonomije u ova dva područja.

Na diplomskom studiju studenti stječu 120 ECTS-a i zvanje magistra ekonomije u području: menadžment malih i srednjih poduzeća, financijskog te sportskog menadžmenta s kvalitetno raspoređenim omjerom teorije i organizirane stručne prakse od samog početka studiranja. Kroz 30-ak nastavnih baza studentima se pruža mogućnost primjene novih znanja te stjecanje kompetencija potrebnih za rad.

Upravo uspješna suradnja PAR-a i gospodarskog sektora rezultirala je visokim postotkom zapošljivosti studenata već pri kraju studija. Ova je visokoobrazovna institucija uspjela u svom petnaestogodišnjem radu dati odgovor na sve zahtjevnije tržište rada, ali i na potrebe svih onih studenata koji žele nešto drugačije obrazovanje. To dokazuje i činjenica da je upravo PAR kao jedini hrvatski studij ove godine postao i dio novog europskog sveučilišta za dualno obrazovanje, koji u svojoj mreži ima preko 70.000 studenata u devet zemalja.

Što je dualni studij?

Dualno studiranje je model obrazovanja u kojem je stručna praksa integrirana u kurikulum čime studenti imaju priliku steći praktična znanja i vještine u poduzećima. Program Europske unije EU4Dual povezao je takve studije kako bi se studentima otvorile nove prilike za učenje i praksu. U narednom razdoblju, EU4Dual kao novo europsko sveučilište za dualno obrazovanje bazirat će se na poslovima budućnosti, zelene ekonomije i zdravog življenja.

Ovo je prilika za sve one koji žele biti dio međunarodne mreže jednih od najboljih sveučilišta Europe te kroz direktne kontakte i predavanja učiti od vrhunskih predavača kao i graditi vlastitu međunarodnu mrežu studentskih i poslovnih kontakata koji će se održavati kroz niz aktivnosti alumnija EU4Dual sveučilišta. Uz to, PAR ima preko 80 potpisanih bilateralnih i Erasmus sporazuma kojima se osigurava mobilnost zaposlenika i studenata. Svake godine PAR ugošćava grupu međunarodnih studenata koji provode semestar ili dva u Rijeci te sudjeluju u ljetnim i zimskim školama.

Među njima se posebno ističu ljetna škola Sail & Learn, koja na specifičan način studentima pruža mogućnost upoznavanja hrvatskih otoka te rada na lokalnim projektima kao i stjecanje znanja iz održivog turizma, liderstva i upravljanja. Ova jedinstvena ljeta škola nema samo obrazovni cilj, već promiče ljepote jadranske obale u različitim zemljama iz kojih dolaze sudionici. Nipošto manje zanimljiva je i međunarodna karnevalska zimska škola INCASO, koja se uvijek organizira u tjednu uoči Riječkog karnevala te studenti za kraj sudjeluju u međunarodnoj karnevalskoj povorci.

Mogućnosti za zaposlene i sportaše

Veleučilište PAR posebnu pozornost pridaje zaposlenim studentima i sportašima pružajući im fleksibilan mentorski pristup i konzultativnu nastavu, rad u malim grupama, pristupačne profesore i stručnu praksu. Brojni vrhunski sportaši studenti su PAR-a, što dokazuje da je usporedno moguće trenirati i studirati.

Osim visokog obrazovanja, u sklopu Centra za cjeloživotno obrazovanje, PAR organizira brojna stručna usavršavanja, edukacije, seminare i treninge iz područja menadžmenta, financija, marketinga, izrade i provedbe EU projekata, liderstva, odnosa s javnošću, sporta, zdravstva, turizma i gastronomije. Godišnje preko 1000 polaznika koristi ove programe kroz otvorene i in-house edukacije kojima stječu dodatna znanja i vještine potrebne na tržištu rada. Kroz sustav vaučera od strane Ministarstva rada osigurana su sredstva za različite programe mikrokvalifikacija koje omogućavaju korisnicima besplatno obrazovanje.

Studente pripremaju za realne izazove

Uz obrazovanje u području menadžmenta PAR je prepoznat i po svom europskom digitalnom inovacijskom hubu, kao i centru za inovacije i poduzetništvo te PAR inkubatoru, koji pružaju potporu poduzetnicima i onima koji to tek žele postati u njihovom razvojnom putu. Kroz svoje tri poduzetničke potporne institucije, PAR promiče poduzetničko učenje “od gnijezda do zvijezda” podupirući start-up zajednicu i pružajući različite konzultantske i edukacijske usluge.

Dekanica Veleučilišta PAR, doc. dr. sc. Gordana Nikolić, svojim budućim studentima je poručila kako je Veleučilište PAR mjesto koje potiče njihovu kreativnost i poduzetništvo.

– Dragi studenti, svjesni smo kako je odabir nastavka obrazovanja ozbiljan i ključan korak u razvoju znanja i daljnje karijere. Veleučilište PAR vas priprema za realne životne i poslovne izazove. To ostvarujemo pružanjem kvalitetnih znanja i vještina učinkovitom sinergijom akademske zajednice i gospodarskog sektora vodeći računa o potrebama sve zahtjevnijeg tržišta rada. Naše je Veleučilište poticajna i prepoznatljiva sredina koja razvija poduzetnička razmišljanja i vještine, potiče kreativnost i poziva vas da se odvažite izaći iz okvira zadanog. Dobro nam došli, poručila je dekanica.

doc. dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica Veleučilišta PAR | Foto: Veleučilište PAR

Ako ste u potrazi za suvremenim obrazovanjem koje pruža znanje i vještine potrebne za siguran uspjeh u poslovnom svijetu – izaberite PAR Veleučilište koje stvara lidere!

Copy link
Powered by Social Snap