‘Zagreb za zdravlje mladih’ daje opširne informacije o zdravstvenom savjetovanju srednjoškolaca i studenata

Ako spadate u skupinu srednjoškolaca ili studenata koji ne znaju kome se mogu obratiti kad za vrijeme boravka u mjestu gdje nemaju prebivalište osjete zdravstvene probleme, pravo je vrijeme da se upoznate s vodičem za zdravlje mladih u gradu Zagrebu.

Izvor: Zagreb.hr

Zagreb za zdravlje mladih informativni je vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova Grada Zagreba namijenjen mladima. Vodič nudi opširan pregled javno zdravstvenih programa namijenjenih mladima. U sklopu Centra za mlade nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ djeluju razni centri i savjetovališta koja učenicima i studentima nude zdravstvenu i savjetodavnu pomoć bez potrebne uputnice kod obiteljskog liječnika.

Izradu vodiča inicirao Savjet za mlade

Budući da u Zagrebu mlade osobe između 15 i 30 godina čine četvrtinu populacije, a osim velikog broja osnovnih i srednjih škola, Zagreb je i najveći sveučilišni grad pa je time postojala potreba za stvaranjem vodiča koji bi trebao pridonijeti u rješavanju brojnih zdravstvenih nedoumica s kojima se mladi tijekom svog školovanja susreću. 

Izradu Vodiča inicirao je Savjet za mlade, a sve u svrhu odgovora na brojna pitanja koja muče mlade učenike i studente, a ne znaju ih kome uputiti, a izravno utječu na njihovo psihičko, fizičko zdravlje i razvoj. 

Vodič nudi iscrpan pregled javno zdravstvenih programa namijenjenih mladima. 

U radu sudjeluje tim uglednih stručnjaka iz svih područja medicine

U Službi za školsku i adolescentnu medicinu djeluje i Centar za mlade sa svrhom pružanja pomoći u vezi s različitim problemima mladih koji se školuju u Zagrebu kao poteškoće razvoja i odrastanja, prilagodbe, školovanja, učenja, ponašanja, reproduktivnog zdravlja i poremećaja prehrane. 

 U radu Centra sudjeluju specijalisti školske medicine i više medicinske sestre te ginekolozi i klinički mikrobiolozi. Prema potrebama i zahtjevima sudjeluju i psiholog, nutricionist, profesor kineziologije i drugi stručnjaci. 

Pri Centru za mlade djeluje nekoliko savjetovališta: Savjetovalište za zaštitu reproduktivnoga zdravlja mladih, Savjetovalište o prehrani te Savjetovalište za poteškoće učenja i prilagodbe. Savjetovališta su namijenjena svim srednjoškolcima i studentima Grada Zagreba, bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske dolaze. 

Za većinu Centara, odnosno Savjetovališta nisu potrebne uputnice, ali je vrlo bitno na prijaviti na vrijeme svoj dolazak kako biste dobili svoj termin.

Odgovori