Pretraga

Lektira na daskama: Čak šest od četrnaest književnih djela s mature možete pogledati u kazalištu

A- A+

Nakon što smo objavili popis svih lektira za Hrvatski jezik za nadolazeću državnu maturu, kasnije i popis filmova proizašlih iz traženih književnih djela, vrijeme je da objavimo i popis predstava koje trenutno igraju u hrvatskim kazalištima. Iako smo u početku bili skeptični kako nećemo naći mnogo lektira koje se trenutno prikazuju na ‘daskama’, istražujući kazališta diljem Hrvatske zadovoljni smo konačnim rezultatom.  

Ukupno šest od četrnaest predloženih književnih djela za državnu maturu trenutno igra u domaćim kazalištima. Neke su predstave svoju premijeru imale još prije nekoliko godina unazad, no u narednoj sezoni opet su povremeno na programu. Također, treba uzeti u obzir da su neke predstave rjeđe na programu, stoga je važno svakodnevno pratiti službene stranice kazališta. Predstava, jednako kao i ekranizacija ne može zamijeniti književno djelo u cijelosti, ali se njome uz pročitano djelo može dobiti bolji uvid u neke zahtjevnije drame koje su u konačnici i pisane kao kazališni komad.     

1. M. Krleža, Gospoda Glembajevi: Legendarna predstava koja je igrala u većini narodnih kazališta diljem zemlje, trenutno se reprizno prikazuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Glembajevi su jedno od najizvođenijih domaćih drama, koja od praizvedbe 1929. godine, kroz brojne inscenacije i adaptacije živi vrlo intenzivnim kazališnim i filmskim životom. Predstavu koju trenutno možete pogledati u zagrebačkom HNK-u režirao je Vito Taufer, a u glavnim su ulogama Ljubomir Kerekeš i Alma Prica. Također, u HNK-u na programu je i balet Gospoda Glembajevi koreografa Lea Mujića što je prvi puta da se neko Krležino djelo obrađuje plesnom umjetnošću.  

Foto: HNK Zagreb, službene stranice

1. F.M. Dostojevski, Zločin i Kazna: Predstava redatelja Zlatka Svibena svoju je premijeru doživjela u rujnu, 2013. godine u Dramskom gradskom kazalištu ‘Gavella’, a u trosatnoj izvedbi glumački ansambl od gotovo dvadesetak glumaca zorno progovara  o krivnji i priznanju, kazni i pokajanju, odgovornosti i posljedicama koje smo spremni podnijeti za učinjeno. I nakon tri godine, predstava i dalje puni ‘Gavellu’ publikom koja je oduševljena postavom i glavnim likom, glumcem Franom Dijakom. Predstava je trenutno na repriznom programu Kazališta, a 10. siječnja već ju ponovno možete pogledati. 

Foto: GDK Gavella, službene stranice

3. F. Kafka, Preobrazba: Svi dobro poznajemo Gregora Samsu koji se jednog jutra pretvori u kukca. Poznatu pripovijetku na scenu splitskog HNK-a postavio je redatelj Ivan Plazibat i trenutno je na programu Kazališta. U glavnim su ulogama Nikša Arčanin kao Gregor Samsa, Nikola Ivošević kao tata Samsa, Tajana Jovanović kao mama Samsa. Preobrazba je nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i na službenim stranicama Kazališta možete provjeriti raspored izvođenja. 

Foto: HNK Split

4. M. Krleža, Povratak Filipa Latinovicza: Riječ je o predstavi naziva ‘Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza’ redatelja Ivana Lea Leme. U glavnim su ulogama Ecija Ojdanić i Willem Miličević i publika se u predstavi ima prilike upoznati sa Ksenijom Radajevom Bobočkom, centralnim likom u Krležinom romanu. Predstava igra u Kazalištu ‘KNAP’, ali i u Sceni Vidra 21. veljače.

5. W.Shakespeare, Hamlet: Predstavu o Hamletu možete pogledati u Zagrebačkom kazalištu mladih pod režijom Olivera Frljića. Predstava je u Z/K/M-u premijeru imala u ožujku 2014. godine i dobitnica je sedam kazališnih nagrada u kategorijama poput najbolje režije, dramaturgije, glumaca i slično. Uloga velikog Hamleta pripala je Krešimiru Mikiću, dok su u ostalim ulogama Sreten Mokrović, Nina Violić, Goran Bogdan i mnogi drugi. Iako predstava nije na redovnom programu kazališta, važno je pratiti službene stranice kazališta jer predstava u nekim mjesecima bude stavljena na repertoar. 

Osim, Z/K/M-ove predstave u Teatru Exit igra predstava ‘Shakespeare na Exit’ gdje publika ima prilike vidjeti sve likove ovog velikog književnika u jednoj predstavi. U dvosatnoj predstavi Matka Raguža glume tri glumca Živko Anočić, Marko Makovičić i Jerko Marčić / Saša Anočić i na programu je 19. prosinca.   

6. Sofoklo, Antigona: Poznatu grčku tragediju u nešto suvremenijem izdanju možete također pogledati u Z/K/M-u pod nazivom #radninaslovantigona. Nagrađivanu predstavu režirala je Renata Carola Gatica, a u glavnim su ulogama Sreten Mokrović kao Kreont i Anđela Ramljak kao Antigona. Budući da se radi o repriznoj predstavi Zagrebačkog kazališta mladih, važno je pratiti službene stranice kazališta o rasporedu.  

Lektira na daskama: Čak šest od četrnaest književnih djela s mature možete pogledati u kazalištu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap