Pretraga

Ovo vas sutra očekuje na esejima odnosno ispitima iz engleskog jezika

A- A+

Za razliku od hrvatskog jezika, kojeg je dva i pol puta više maturanata prijavilo na A razini, u engleskom je puno manja razlika u tom pogledu. Nešto više od 19 500 pristupnika sutra će pisati esej odnosno ispit iz engleskog na A razini, a gotovo 14 tisuća njih na B nivou. Test starta u 9 sati, a na obje razine će se sastojati od segmenata pisanja, čitanja i slušanja te će na obje razine imati 15-minutnu pauzu.

Oko 33 500 maturanata i ostalih pristupnika sutra će pisati esej te ispit iz engleskog jezika, koji startaju u 9 sati. Na A razini cjelokupni će test trajati 180 minuta, a na B razini 85 minuta.

Izdvojeni članak

Engleski na maturi: Ponovno problemi sa slušnim dijelom, no sam ispit maturantima je bio lagan

A razina eseja i ispita

Obje razine ispita satkane su od tri cjeline – pisanje, čitanje i slušanje. Kako pokazuju iskustva maturanata iz prethodnih godina, problemi su se događali na slušnom dijelu kada se moglo čuti odzvanjanje te glasnoća nesrazmjerna s kvalitetom snimke.

Uglavnom ispit na ovoj, višoj razini traje 180 minuta, a stanka duga 15 minuta nastupa nakon što istekne vrijeme predviđeno za cjeline pisanje i čitanje, točnije u 11 i 25. 

U igri je ukupno 85 bodova. Segment čitanje je ‘najunosniji’ te je moguće ostvariti 40 bodova, a piše se 70 minuta. Sastoji se od pet vrsta zadataka.

Cjelina pisanje traje 75 minuta te je u ovoj fazi potrebno napisati esej od 200 do 250 riječi, a koji se mora odlikovati unutarnjom povezanošću,
odgovarajućim opsegom i točnošću leksičko-strukturalnih obrazaca. Esej nosi 20 bodova, dok cjelina slušanje, za koju je predviđeno 35 minuta donosi maksimalno 25 bodova.

Izdvojeni članak

Engleski jezik: Prepisivanje, dvosmislena pitanja i nerazumljiv slušni test

B razina eseja i ispita

Gotovo 14 tisuća maturanata i ostalih kandidata na maturi pisat će B razinu ispita i eseja iz engleskog jezika. Za tri ispitne cjeline predviđeno je 85 minuta.

Zajedno će se polagati pisanje i čitanje te će taj dio trajati 60 minuta, dok je za slušni dio namijenjeno 25 minuta, uključujući i pet minuta za označavanje odgovora na listu za odgovore. Taj segment testa nosi 20 bodova.

Pauza koja traje 15 minuta počinje u 10 sati, nakon odrađenih cjelina pisanje i čitanje.

Kada je riječ o pisanju, potrebno je sastaviti kratki tekst od 50 do 70 riječi. Zapravo trebate sastaviti odgovor na poruku koja ima tri pitanja. Ovaj segment nosi 10 bodova.

Cjelina čitanje sastoji se od šest tipova zadataka te nosi ukupno 30 bodova. Od opreme su na obje razine dozvoljene samo olovke, plave ili crne boje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap