Pretraga

U ponoć istekao rok za prijavu državne mature

A- A+

Sinoć u ponoć je istekao rok za prijavu ispita državne mature! Do 20 i 30 sati se prijavila 31 tisuća ovogodišnjih maturanata, a do kraja roka se očekivalo još oko dvije tisuće prijava. Među mogućim polagačima je ove godine 13,544 gimnazijalca te 20,032 učenika strukovne škole. Potonji dakle nisu obveznici državne mature, ali sve većim brojem prijava iskazuju želju za nastavkom školovanja.

U ponoć je istekao rok za prijavu ispita državne mature. Sinoć do iza 20 sati je svoje prijave poslalo 31 tisuća ovogodišnjih maturanata, mada se u ta doba očekivala prijava još oko dvije tisuće učenika za ovaj završni ispit, piše HRT. Oko 33 i pol tisuće učenika je među onima koji ove godine mogu prijaviti državnu maturu. Od tog broja 13,544 čine gimnazijalci, a 20,032 učenici strukovnih škola.

Izdvojeni članak

Državna matura: Vodič kroz ispit iz hrvatskog jezika

Ponavljača oko deset tisuća

Učenici strukovnih škola nisu obvezni polagači državne mature, međutim sve većim brojem prijava pokazuju želju da nastave školovanje.

Oko 10 tisuća ispita prijavili su i ponavljači, odnosno oni koji žele promijeniti programske studije, a što se trendova pri odabiru razine obveznih predmeta tiče iznenađenja nema, rekla je načelnica odjela za organizaciju i provođenje ispita Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Višnja Francetić za spomenuti izvor.

Izdvojeni članak

Reforme državne mature: Prijemni ispiti ili više testova kroz srednju školu

Među izbornim predmetima veći interes za prirodne smjerove

Kada je riječ o izbornim predmetima, zanimljivo da je ove godine veći interes za one prirodne. Obzirom da ovi podaci ukazuju na željene studijske smjerove, da se zaključiti kako se ove godine bilježi veći interes maturanata za prirodne i tehničke fakultete.

– U skladu je to i sa smjernicama koje je, na temelju analize potražnje na tržištu rada, nedavno izdalo ministarstvo rada i mirovinskog sustava, kazala je Francetić za HRT.

Pristupnik državnoj maturi ima mogućnost prijave deset studijskih programa, osim u slučaju ako prijavljuje dvopredmetni studij.

Iako je dakle rok za prijavu državne mature istekao u ponoć, programske studije maturanti mogu birati do 17.srpnja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap