Čudesna maturantica Sanja slika vatrom, a svoje radove okupila je u jednu izložbu

O Sanji Bačelić-Medić pisali smo pred gotovo godinu dana, kada je sa svojom prijateljicom Tonkom Lokas u Šibeniku održala izložbu fotografija čiju su glavni motiv bile ruke i važnost poruka koje njihovim pokretima šaljemo. Sada već treća Sanjina izložba trenutno je u tijeku, a ovoga puta Sanja slika jedinstvenom tehnikom uz pomoć vatre.

Čudesna i jedinstvena – epiteti su to koje je svakako zaslužila šibenska srednjoškolka Sanja Bačelić-Medić. Iako maturantica tamošnje Medicinske škole, ona je zapravo prava umjetnička duša.

Srednjoškolke izložbom fotografija podižu svijest o znakovnom jeziku

Jedinstvenost tehnike slikanja vatrom 

Osim ljubavi prema fotografiji, Sanja gaji i ljubav prema crtanju, pa se tako nedavno odlučila okušati i u jednoj sasvim neobičnoj tehnici slikanja vatrom. 

– Dakle ovu tehniku nazvala bih ‘jedinstvenom’ jer otkad sam počela raditi ovo proučavala sam ima li to negdje po internetu ili bar nešto slično. Našla sam jedino pirografiju koja se odnosi na izradu slika po drvetu, isto paljenjem. Smatram da ovo ne spada u pirografiju jer sam ja palila običan papir A3 za crtanje. Jedino čime sam se ja koristila su ražnjići, voštana svijeća i papir. Prvo bih naravno napravila skicu lagano olovkom i zatim bi zapalila ražnjić i po nacrtanoj liniji žarom ražnjića palila papir, objašnjava nam Sanja. 

Crtati je ovako počela početkom školske godine, a ideja o ovakvoj tehnici rodila se sasvim slučajno. 

– Da iskreno kažem kako mi je palo na pamet? Ne znam. Volim dosta istraživati i s aparatom kao i s olovkom. Volim i fotografiranje i crtanje! Tako je sve ovo i počelo… Čačkalicom sam prvi put zapalila papir i otkrila kako to uopće ne izgleda loše kad se smisleno zapale linije. Kako je čačkalica premala, kupila sam ražnjiće i bacila se na posao, prisjeća se Sanja.

Anju su diskvalificirali s državnog iz likovnog jer slika predobro, a sada ide na natjecanje u SAD

Ideje nemaju rok i ne znaju tko ide u koju školu 

Učinilo joj se prigodnim da svoje umjetnine skupi i prikaže u jednoj izložbi, svojoj trećoj po redu, a ponovno u šibenskom Azimutu. Izložba je otvorena prošli, a može se pogledati i ovoga tjedna. 

– Kad sam se odlučila na izložbu odmah sam imala i viziju kako želim da to sve skupa i izgleda. Našla sam staklo, stavila slike u njega te su ispod bile svjećice koje su osvjetljavale svaku sliku, efekt baš kakav sam zamislila, kaže nam Sanja.

Učinilo nam se neobičnim što je netko njene, medicinske struke, toliko umjetnički orijentiran, ali ova maturantica tvrdi -uopće nije bitno u koju školu ide ona ili bilo tko drugi tko se bavi umjetnošću.

– Ja bih to nazvala kao ugodno i pametno korištenje slobodnog vremena kao i relaksacija mozga. Najljepše je kad nešto radite, a to ujedno djeluje umirujuće i opuštajuće na vas. Svatko ima neki svoj hobi koji ga tako čini sretnim i ispunjenim pa tako i ja, priča nam Sanja. 

Upis na neku umjetničku akademiju za sada, kaže, ne planira. Plan joj je ići na stručni studij. 

– Plan mi je i dalje ići na stručni fakultet. Razmišljala sam naravno i o studiju umjetnosti ali sam shvatila da ideje nemaju rok, ova ideja mi je sad (točnije prije pola godine) pala na pamet i tko zna kad će opet. Ukratko vodim se onim kad nešto dođe, dođe, zaključuje Sanja.

Odgovori