Pretraga

Dekan Fpzg-a: ‘Unatoč stanju na tržištu, kvote se neće smanjivati’

A- A+

Na Fakultetu političkih znanosti svake godine se događa tradicionalna navala maturanata koji žele upisati studij novinarstva ili politologije. Posebno je popularan studij novinarstva, kojeg završava godišnje više od stotinu diplomaca. O ovogodišnjim kvotama za upise, prijamnom ispitu za diplomski studij, te preseljenju fakulteta na Borongaj, pričali smo sa dekanom FPZG-a, Nenadom Zakošekom.

Novinarstvo je, iako popularno, veoma stresno zanimanje, s kojim se u današnje vrijeme sve teže živi. Trenutno je Hrvatskom zavodu za zapošljavanje registrirano čak 745 diplomiranih novinara, koje se zaista nema gdje smjestiti. Unatoč tome, svake godine samo na Fakultet političkih znanosti upiše se više od stotinu studenata novinarstva, i isto toliko studenata politologije, za koje također nema svijetle budućnosti u ovoj zemlji. Porazgovarali smo s dekanom fakulteta, Nenadom Zakošekom, koji nam je otkrio kolika će ova godine biti kvota, hoće li ona biti fiksna, i zašto se uopće upisuje toliko studenata na fakultet iz kojeg kad izađu, diplomci dugo traže posao.

Izdvojeni članak

Dekan Medicinskog fakulteta traži povećanje upisnih kvota

Bez obzira na loše stanje na tržištu, maturanti uporno biraju ovaj fakultet

U zadnjih nekoliko godina upisne kvote na Fakultetu političkih znanosti smanjene su za četvrtinu, zbog čega se vidi pomak u kvaliteti maturanata koji upisiju prvu godinu fakulteta.

– Studenti u puno većoj mjeri svoje obveze izvršavaju na vrijeme, skraćeno je vrijeme studiranja. Ono što zaista moram naglasiti jest činjenica da otkad je uvedena državna matura, na fakultet prolaze samo oni koji su to zaista svojim znanjem zaslužili. Državna matura skida s nas pritisak da se na fakultet primi bilo koja osoba koji bi mogli imati nekakvu protekciju, rekao je dekan.

Prošle se godine na prvu godinu studija primalo 120 studenata, a ove godine će kvota biti jednaka prošloj, što je dosta manje nego proteklih nekoliko generacija, ali prema mišljenju mnogih mladih novinara, ipak prevelike brojka s obzirom na stanje tržišta.

Izdvojeni članak

Dekan FER-a: ‘Prije državne mature bilo je jednostavnije’

– U Hrvatskoj postoji paradoks širenja studija novinarstva diljem Hrvatske na privatnim i javnim učilištima, pa je krajnji zbroj diplomiranih novinara uz one izišle s FPZG-a jako velik. Slažem se da je to previše, ali potražnja među kandidatima je jako velika. Živimo u nesigurnom vremenu, stvari se mijenjaju, i moguće je da se stvari u budućnosti okrenu. Tu su uvijek i mogućnosti zapošljavanja u odnosima s javnošću, koji su u velikom porastu. Gledajući stanje na burzi, da, novinara je previše. Međutim, gledamo li činjenicu da mi na jedno slobodno mjesto imamo pet kandidata, zašto bismo se mi odrekli tih studenata i dozvolili dosta skupljoj konkurenciji da poveća svoje kvote. Ove godine upisati ćemo 120 studenata na jedan i drugi studij, a povećavanja kvota neće biti, objasnio je Zakošek.

Izdvojeni članak

Dekan koji se ne boji otkaza: Od studenta do radnika treba 10 godina i puno novaca

Studenti diplomskog studija nezadovoljni programom, dekan tvrdi ‘ne profitiraju samo od profesora, već i jedni od drugih’

U razgovoru sa studentima diplomskog studija, saznali smo da vlada opće nezadovoljstvo programom istog, te da su studenti, koji su morali polagati prijamni ispit kako bi nastavili školovanje, sada razočarani jer su budući da su selektirani kao oni najbolji, očekivali i kvalitetniji program, kolegije i profesore. Dekan pak tvrdi kako je uvođenje prijamnog ispita za diplomski studij dobro rješenje, jer je sada svim studentima novinarstva ili komunikologije omogućeno da se natječu za pravo na studiranje na diplomskom studiju.

Izdvojeni članak

Prodekan FPZG-a: Prebacivanje na Bolonjski studij normalna praksa

– Svi studenti novinarskih ili komunikoloških studija na ovaj način mogu konkurirati za upis na višu razinu obrazovanja, a iako je to izazvalo pobunu studenata koji su takvu odluku nazvali obezvrijeđivanjem njihovog učenja i dobrih ocjena, koje im na kraju ništa nisu značile jer u morali polagati prijamni ispit, to je ipak bolje rješenje. Što se tiče nezadovoljstva studenata, postoje kanali koje mogu iskoristiti za isticanje problematike, pa bi se moglo pronaći zadovoljavajuće rješenje. Studenti su često dosta pasivni. Isto tako nisu svjesni da oni ne profitiraju što se tiče znanja samo od profesora, već i jedni od drugih. Što su drugi studenti oko njih bolji, to su i oni bolji, kazao je dekan.

Izdvojeni članak

Dekan Filozofskog: ‘Za upise na faks trebali bismo tražiti i matematiku na višoj razini’

FPZG će među prvima na kampus Borongaj

Osim nezadovoljstva nekim dijelovima programa, dosta se studenata žali na prostorne uvjete fakulteta. Godinama se priča o preseljenju fakulteta iz stambene zgrade, koje je preskučena za mnoge studente, i u kojoj je teže obavljati novinarske zadatke nego što bi to bilo u adekvatnom prostoru. Prvotno se ‘šuškalo’ o preseljenju u zgradu gdje je prije bio MORH, međutim to se nije dogodilo. Sada se nekoliko prostora nalazi u Fabkovićevoj ulici, međutim oni nisu primjereni za studente s invaliditetom, budući da se prostori nalaze na četvrtom i petom katu. Preseljenje se sada planira na kampus Borongaj, koji se tek treba izgraditi.

– Osam fakulteta se treba preseliti na Kampus Borongaj, a među njima će biti i Fakultet političkih znanosti. Prostori u Fabkovićevoj su unajmljeni iz čiste nužde. Vijeće će se definitivno izjasniti da fakultet prijeđe na Borongaj, izjavio je na kraju dekan fakulteta.

Copy link
Powered by Social Snap