Pretraga

Fotogalerija: Neka od najboljih djela Street Arta

A- A+

Iako mnogi poistovjećuju grafite i street art činjenica je da je ovaj drugi pojam mnogo širi. Raznolikost i poruka koji umjetnici šalju stvarajući svoja umjetnička djela na cesti ponekad su zaista impresivna, a često i društveno provokativna. Mi vam donosimo dvadesetak ponajboljih uradaka.

Street art je pojam koji je mnogo širi od običnog grafiterstva. Dok crtači grafita uglavnom koriste obične sprejeve, street art performeri se služe brojnim drugim tehnikama kao što su mozaici, murale, Lock On skulpture i mnoge druge tehnike i medije.

Karakteristika ovog oblika umjetnosti je okupiranje javnog prostora što ne nailazi baš uvijek na odobravanje organa reda i zakona. Osim što se umjetnici njime koriste kako bi osvježili urbani ili kakav drugi tmurni prostor, street art je nerijetko instrument uz pomoć kojeg se izražavaju oštri politički ili pak društveni stavovi.

Umjetnici koji njeguju ovaj oblik umjetnosti uglavnom ordiniraju pod pseudonimima i često putuju svijetom kako bi stvarajući širili svoje ideje. Najpoznatiji su Banksy, WATTTS, Smear i Morley, ali lista je preduga da bismo ih sve nabrajali.

Korjene street arta nalazimo već sredinom 60-ih godina za vrijeme hippie pokreta, a svoj vrhunac doživljava za vrijeme velikih kriza. Početak street arta u širem smislu u Hrvatskoj možemo smatrati instalaciju poznatu pod imenom Crveni Peristil koja je načinjena 1968. i izazvala je golemi odjek u jugoslavenskoj javnosti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap