Pretraga

Gameri, ovo je vaša prilika: Hrvatska dobiva svoju središnjicu gaming industrije

A- A+

U Hrvatskoj se priprema prava mala revolucija, i to gaming revolucija! Gameri, približite se ekranu i duboko se skoncentrirajte, ovo je prilika koja se ne propušta. Naime, u Hrvatskoj se trenutno provodi projekt razvoja gaming inkubatora, mjesta koje će okupljati sve zainteresirane i ambiciozne ljude koji imaju kvalitetne ideje za razvoj video igara i spremni su ih realizirati. Novac je pribavljen, prostor je u procesu izgradnje i sve što im je sada potrebno su – gameri spremni za ostvarenje sna!

PISMO inkubator

Ukoliko si ti osoba koja je odrasla igrajući video igre i imaš nekoliko vizija u glavi kako bi trebala izgledati tvoja idealna video igra, ovo je poziv za tebe. Projekt osnivanja poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije „PISMO“ u Novskoj  kao cilj ima razviti novu poduzetničku infrastrukturu na području Novske, a upravo je gaming industrija područje koje su izabrali kao glavno. Time se i razlikuju od ostalih inkubatora u Hrvatskoj, budući da ne postoji niti jedan koji se fokusira isključivo na gaming.

Ovim projektom želi se izgraditi prostor koji će sadržavati sve potrebno za razvoj video igara i tako postati odskočna daska za sve male start-upove i tvrtke koji se žele razvijati u području game developmenta. Dakle, izgradnja PISMO inkubatora poziv je svim mladim i ambicioznim ljudima s idejama za razvoj video igara da se uključe, prijave svoje ideje i okušaju se u poslovnom svijetu video igara. Novi prostor, nova i suvremena oprema te stručnjaci kao mentori savršena su kombinacija za pokretanje ozbiljnog gaming biznisa!

O čemu se tu radi?

Razvojna agencija Sisačko-moslovačke županije u suradnji s partnerom Razvojnom agencijom Zagreb prijavili su projekt za financiranje razvoja poduzetničkog inkubatora na području Novske. Iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj Europske Unije dodijeljeno im je 20 milijuna kuna, a projekt je kao takav izabran među pet najboljih u Hrvatskoj prošle godine! Cilj projekta je omogućiti razvoj poduzetničkih ideja u području gaminga, razviti povoljnu poduzetničku klimu poticanjem razvoja start-upova, ojačati postojeće poduzetnike i poduzetničke potporne institucije. Ovaj projekt tako bi mogao postati spas za Novsku, ali i Hrvatsku u cjelini, budući da će poticati razvoj malih tvrtki što posljedično donosi više prostora za zapošljavanje i jačanje gospodarstva.

PISMO Inkubator

Što se trenutno događa?

Trenutno se radi na adaptaciji dviju starih zgrada u Novskoj, koje će uskoro biti u mogućnosti pružiti sve potrebno za razvoj gaming biznisa. Naime, preuređenjem se planira izgraditi 26 jedinica koje će osigurati vrhunske uvjete za edukaciju, a koje će sadržavati video i glazbeni studio, VR opremu, 3D printer, motion capture studio, photogrametric studio, konferencijsku dvoranu i ostalo. Sveukupno će se na prostor potrošiti 10,5 milijuna kuna, a ostatak na opremu. Završetak građevinskih radova se planira za 28.veljače 2019., kada će krenuti opremanje zgrada.

Kako će izgledati pojedinačna gradnja gaming biznisa?

Ovaj projekt veliku pozornost stavlja na edukacije od strane stručnjaka. Tako je već startala edukacija 65 sudionika koji pohađaju edukaciju u programima Unity i Blender. Njihove prve radove već ćemo imati priliku vidjeti na velesajmu na INFOGAMER Reboot-u.

Edukacija će trajat šest mjeseci, nakon čega će sudionici biti potaknuti, između ostalog i s poticajima od 155.000 kuna, da osnuju studije i nastave razvoj svojih ideja u PISMO inkubatoru. Svima uključenima u ovaj inkubator na raspolaganju će biti i mentorstvo od strane profesionalca, kao i potpora u marketingu.

Kako se prijaviti?

Ako imaš ideju u glavi, ali baš i nemaš novaca za sve što si zamislio, ovo je prilika za tebe. Ako i nemaš ideju, ali imaš veliku želju za karijerom u gaming industriji, ovo je također prilika za tebe. Ne moraš otići iz Hrvatske kako bi ostvario svoje snove Game Developera jer sve što ti je potrebno je u Novskoj. Ono što možeš napraviti jest poslati svoj CV putem web stranice PISMO inkubatora i pričekati da ti se jave. A tada započinje novo razdoblje tvog života!

Danas industrija video igara donosi puno više novaca od filmske. Primjerice Fortnite je u prva dva mjeseca zaradio 50 milijuna dolara, a danas se govori o cifri od milijarde dolara! Stoga, usudi se postaviti visoke ciljeve i kreni u osvajanje svijeta. Sve što trebaš je u Novskoj!