Pretraga

Gimnazijalka iz Splita pokazala raskošan talent na svojoj prvoj izložbi slika

A- A+

Iva Šarić je 18-godišnja maturantica III. gimnazije iz Splita, ali i vrlo talentirana slikarica. U to su se mogli uvjeriti svi koji su posjetili njenu prvu samostalnu izložbu, koja je bila desetak dana postavljena u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Kada je počela slikati, što namjerava upisati te koje teme preferira, otkrila nam je sama.

Iva Šarić ima 18 godina, učenica je četvrtog razreda III. gimnazije u Splitu, a i talentirana mlada umjetnica. Osim zadovoljnih promatrača koji su posjetili njenu prvu samostalnu izložbu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Iva je dobila pohvale i iz struke, točnije od strane akademske slikarice Alme Božanić Čače.

Izdvojeni članak

Zbog svojih je futurističkih radova pozvan na izložbu u Njemačku: Intervju s mladim akademskim slikarom

Mamini radovi bili inspiracija

Već u osnovnoj školi likovni je obvezni predmet, tako da je Iva, kao i svi ostali počela crtkarati vrlo rano. Ipak s ozbiljnijim radovima krenula je tek u srednjoj školi.

– Počela sam sa crtanjem u petom osnovne, ali to je bio samo hobi. Tek s petnaest godina sam za Božić dobila uljane boje i počela zapravo slikati na platnu, otkriva 18 godišnja slikarica.

Dugo se tražila s tematikom, ali eksperimentiranje u mlađim danima svakako je bit razvoja slikara.

– U početku su to bile neke apstraktne slike, samo igra s bojama. Poslije sam našla stare mamine radove koji su me inspirirali pa sam počela slikati stvarne ljude i predmete.

Dugo sam lutala tražeći neki svoj stil. Počela sam s crno bijelim slikama i pokušavala da slike, portreti, budu što realističniji, međutim nije mi se svidjelo. Našla sam se u tim bojama, rekla nam je Iva.

Izdvojeni članak

Mlada slikarica iz Karlovca slika uz pomoć soli i crnog čaja

Na studij će možda i u Ženevu

Iako ima zavidan slikarski talent ne misli upisati akademiju, nego nešto drugo. Ipak ostat će u kreativnim vodama.

– Pokušat ću upisati studij industrijskog dizajna u Zagrebu ili Ženevi, pojasnila nam je maturantica III. gimnazije.

Za svoje uratke dobila je pohvale i od školovane slikarice.

–  Akademskoj slikarici Čače su se svidjeli moji radovi, a ona mi je uostalom puno pomogla sa svojim savjetima, otkrila nam je Iva te dodala na kraju kako će vjerojatno već pri kraju ove godine imati i svoju drugu izložbu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap