Pretraga

Hrvatice po prvi put u povijesti obrazovanije od Hrvata, no manje plaćene

A- A+

S obzirom da se diljem svijeta obilježava dan žena te su pripadnice nježnijeg spola u centru pažnje, doznajte u kakvoj se poziciji nalaze u našoj državi. Po prvi put u povijesti prednjače po pitanju obrazovanja, ali i dalje imaju lošije plaće od muškaraca.

Osmi mart ili međunarodni dan žena obilježava se svake godine, a prvi put su žene proslavile dan u svoju čast 28. veljače 1909. godine. Budući da su sljedeći sati u znaku pripadnica nježnijeg spola, mi smo se pozabavili njihovom pozicijom u našoj državi, prvenstveno što se tiče obrazovanja i zaposlenja.

Izdvojeni članak

Studentica umrla od srčanog udara jer liječnici nisu mogli ući na ženski fakultet

Ženska populacija obrazovanija od muškog dijela Hrvatske

Na hrvatskim fakultetima studentice uvelike prednjače u odnosu na svoje kolege po pitanju brojnosti. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u posljednjih nekoliko akademskih godina sveučilišta, veleučilišta i druge visoke škole većinom popunjava ženska populacija, a shodno tome i broj diplomantica premašuje broj diplomanata.

Navedeno nas je po prvi put u povijesti dovelo do situacije da su Hrvatice obrazovanije od Hrvata.

Izdvojeni članak

Studenti o feminizmu: Na faksu nema diskriminacije, ali u životu su žene i dalje u podređenom položaju

Još uvijek su jeftinija radna snaga

Uzevši u obzir činjenicu da su potkovanije znanjem, bar onim koje stječu na fakultetima, sasvim logično bi bilo da su žene i bolje plaćene od muškaraca, ali u Hrvatskoj to nije slučaj.

Prema rezultatima istraživanja koje je nedavno proveo portal MojPosao, žene su u našoj državi u prosjeku manje plaćene od snažnijeg spola za nešto više od 19 posto. Potonje logično raste s povećanjem godina staža, stoga je razlika između plaća najvidljivija u dobi kada su žene i muškarci najproduktivniji.

Iako je sve više žena i djevojaka na tržištu rada, za isto radno mjesto manje dobivaju manje mjesečne cifre od svojih kolega, a što se tiče takozvanih ‘ženskih poslova’, upravo su ona najlošije plaćena. U Hrvatskoj su još uvijek žene najtraženije u uslužnim zanimanjima, za blagajnama trgovačkih lanaca ili u tekstilnim tvornicama, dok ih je na menadžerskim pozicijama svega 15-ak posto.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap