Pretraga

Kretanje ZET-ovih cijena: Evo koliko su karte i pokazi poskupjeli u zadnjih desetak godina

A- A+

Za javni prijevoz u Zagrebu u posljednjih desetak godina mijenjao se način plaćanja, ali i cijene dnevnih karata, pokaza, učeničkih i studentskih godišnjih karata. Odlučili smo usporediti kako su se u navedenom periodu kretale cijene, kada su uvedeni i ukinuti besplatni pokazi te kupnja karata SMS porukama.

Građani koji se svakodnevno koriste ZET-ovim javnim prijevozom u posljenjih su nekoliko godina svjedočili podizanju i spuštanju cijena godišnjih pokaza, dnevnih karata, ali i ukidanja besplatnog prijevoza kao i kupnje karata SMS porukama. Stoga smo od Gorana Kekića iz ureda za odnose s javnošću ZET-a zatražili informacije od posljednjih deset godina kako bismo usporedili današnje iznose koje izdvajamo za javni prijevoz, s onima koje su građani, školarci i studenti trebali izdvajati u prošlim godinama.

Izdvojeni članak

Novo oružje protiv švercera: Bandić odlučio sniziti cijene ZET-ovih karata

Srednjoškolski godišnji pokaz od 2012. izjednačen sa studentskim

Dnevna karta Zagrebačkog električnog tramvaja košta 30 kuna, dok su građani hrvatske metropole istu 2006. godine plaćali 18 kuna. Studenti i srednjoškolci za godišnju kartu trenutno moraju izdvojiti 1 200 kuna, a prije osam godina srednjoškolci su godišnji pokaz plaćali 600 kuna te studenti 830.

Osim navedenih poskupljenja, ZET-ovci su i ukinuli nekoliko stvari koje su olakšavale kupovinu karata, ali su i vožnje javnim prijevozom bile povoljnije za određene dobne skupine. – Besplatan prijevoz za đake i studente bio je od 1. rujna 2006. do 30. lipnja 2011. godine.
Kupnja karata SMS porukama uvedena je 1.svibnja 2007., a ukinuta 1. kolovoza 2013. godine, odgovor je koji smo dobilo od Gorana Kekića iz ZET-ova ureda za odnose s javnošću.

Zanimljivo je istaknuti da su prije osam godina srednjoškolci po pitanju godišnjeg pokaza bili izjednačeni s osnovnoškolcima, no od 2012. godine pa sve do danas svrstali su se zajedno sa studentima i umirovljenicima.

Izdvojeni članak

ZETcheck: FER-ovci napravili aplikaciju koja u sekundu pokazuje dolazak tramvaja i autobusa

Nakon poskupljenja, cijena pojedinačnih karata u padu

Što se tiče pojedinačnih karata, 2006. godine je ista kupljena izvan autobusa i tramvaja iznosila 6,50 kuna. Već 2008. godine je porasla na osam kuna, nakon čega je 2012. godine dosegla najvišu cijenu od 12 kuna.

Zbog sve većeg pritiska javnosti i iskazivanja nezadovoljstva ZET-ovim cijenama, ove godine su izjednačene pojedinačne karte kupljene u vozilu, izvan njega te preko vrijednosnih karata na 10 kuna.

Zadnje riječi gradonačelnika Milana Bandića glasile su da će do ljeta sniziti i mjesečne te godišnje karte, stoga su građani u nadi da će se potonje i ostvariti.

Prikaz ZET-ovih cijena

Share via
Copy link
Powered by Social Snap