Lajk naš svagdašnji: Osnove hrvatskog poduzetništva

Dalmatinci drže da su u životu najbitnija dva odabira, odabir supruge i odabir zanimanja, a sve drugo dođe s tim. Dok je odabir supruge nešto lakši, odabereš onu s velikim sisama, odabrati pravo zanimanje danas mnogo je teži zadatak. Ipak jedan posao s kojim nikako ne možeš pogriješiti je zanimanje hrvatskog poduzetnika! Što god da poduzmeš (čitaj zajebeš) čeka te uvijek neka nova fotelja i perspektivno radno mjesto, jer Hrvatska je zemlja u kojoj se toliko toga još može poduzeti.

www.dzuturum.blogspot.com

Također ako netko poželi biti poduzetnik dobro je znati da postoje tri ranga hrvatskog poduzetništva: ‘Malo poduzetništvo je ako upropastiš neko malo poduzeće poput pekare. ‘Srednje poduzetništvo’ je ako, pak, spizdiš gradsku tvrtku, a veliki poduzetnik si ako na rub propasti dovedeš neku državnu banku, industriju i upropastiš dobar dio naroda.

Lajk naš svakdašnji: Je li Zdravko Mamić sveti čovjek?

Hrvatsko poduzetništvo poseban je vid poduzetništva obrnuto proporcinalno poštenom radu. Naime, što više poduzetnika poduzme svoje to manje posla za običnog radnika ostane. Što je više poduzetništva manje je posla.

Bilo kako bilo. Čim čuješ da hrvatski poduzetnik nešto ‘poduzima’ znaj da će netko najebati!

Slovenac

Imamo mi u mjestu jednoga Slovenca, majka mu je naša, stari Slovenac, no on je svejedno čistokrvni Slovenac. Od pete godine živi u mom selu, tu je pohađao vrtić i sve škole, oženio se, zaposlio no i dalje je samo Slovenac. Da je pokojni predsjednik Tuđman osobno došao u naše selo i okitio ga ordenom najvećih hrvatskih časti, po strani bi se samo čuli tihi komentari : ‘Vidi Franje, okotio onog Slovenca!’

Priča o njegovim poduzetničkim počecima vuče korijene još iz vremena seoskih radnih akcija. Naime Slovenac je uvijek želio biti prihvaćen od zatvorenog dalmatinskog društva. Zato se uvijek dvostruko trudio dokazati u selu. Osim što je Slovenac naš junak oduvijek je bio iznimno smeten i nespretan, što god da bi napravio pošlo bi po zlu!

Lajk naš svakdašnji: Lažite svojim roditeljima

Poduzetnički počeci

U jednoj od tih radnih akcija u selu javio se da će dobrovoljno pokositi najveću livadu! Svaka se seoska radna akcija sastoji od dva slijeda zbivanja, u prvom malo kao počupaš travu pored puta, a u drugom se nakon napornog dana zavrte bar dva janjca. Zbog toga je odaziv na takve akcije uvijek ogroman, a selo i dalje liči na Amazonsku prašumu. I dok su svi ostali kosili meso oko kosti, Slovenac je jadan da bi se dokazao kosio onu travurinu u daljinama. Nakon nekog vremena seljani su ugledali i tamni dim… ‘A jest vridan onaj naš Slovenac, dobar je, eno je i naložija sve što je pokosija.’ ‘Ma, stani malo, vidi odakle dolazi onaj dim, ono je skroz poviše naših ledina (livada)!’

Slovenac je naravno čitav dan kosio krivu parcelu, i to taman od seoskog stočara koji je za tu prigodu vrtio janjce. Pokosio mu je svu travu za ispašu i potom je spalio, upropastio čovjeka. Sami time i nabavku mesa, pa i čitave radnke akcije doveo u pitanje! Od toga dana Slovencu više nitko nije dao da išta radi jer sve što poduzme zajebe. Smio je eventualno gledati druge dok raduckaju, možda je baš tada otkrio svoj dar za direktorke poslove.

Poduzetnik

Nespretni se momak ipak snašao i, kako ga nitko nije želio zaposliti, počeo sam sebi izmišljati nekakve poslove. Za par godina postao je tako uvaženi seoski poduzetnik. Naglo je postao i cijenjeni član zajednice toliko da smo ga ponovno zvali da sa nama kosi livade, samo smo ovaj put poslali dva seoska mulca da ga kontroliraju, stočar mu drugi put ne bi oprostio!

Poduzetni duh: Glumi dečka slobodnim curama

Osnove poduzetništva

Ova istinita priča iz moga sela trebala bi Vam pomoći da se kroz nju upoznate s osnovnim karakteristikama hrvatskog poduzetništva:

a) Hrvatski poduzetnik je osoba za koju nitko točno ne zna što poduzima!

b) Ali zna se da što god poduzela to nikako neće na dobro!

c) Bez obzira na sve te osobine ‘poduzimanja’ u društvu ga drže za istaknutog člana i uvijek ima novaca – iako osim što nešto poduzima nikada ništa ne radi!

d) Ne radi ništa jer, osim za poduzimanje svojih poduzimanja, za ništa drugo niti nije sposoban!

Kasnije su novine pisale da je naš poduzetnik, dika i ponos sela, kriv za neku aferu te je on ima eto već par godina na ‘poslovnom putu’.

Ipak u selu zbog njega imamo iznimno razumijevanje za sve hrvatske poduzetnike koji dnevno upropaste pedeset poduzeća i par puta toliko obitelji. Nema tu nikakvih zavjera, oni su samo veoma nespretni i nesposobni ljudi. Da nisu takvi radili bi u životu nešto normalno, čistili bi, kosili, zidali, ma bilo što, samo ne bi jadni bili primorani postati – hrvatski poduzetnici!

Odgovori