Mreža mladih organizira prosvjed za korisnike stručnog osposobljavanja

S obzirom da se intenzivno bave pitanjima vezanim uz stručno osposobljavanje, Mreža mladih Hrvatske zbog brojnih je problema koji se vežu uz ovu mjeru ove godine imala pune ruke posla. Stoga su u listopadu odlučili organizirati Marš nezaposlenih i društveno isključenih mladih, s ciljem odašiljanja poruke kako mladi u Hrvatskoj zaslužuju bolje.

Poznato je kako osobe uključene u mjeru stručno osposobljavanje za rad nemaju osnovna radnička prava, poput onoga na bolovanje i porodiljni dopust.

Mrsić: Upozoravali smo HDZ da neće imati novac za SOR, a to se sada događa s prijevozom

Za sve krive ukidanje nacionalnih sredstava za provedbu AZP-a

Posljednjih dana postojećim korisnicima HZZ dostavlja anekse na ugovor čijim su potpisivanjem korisnici dužni U Zavod dostavljati račun o kupljenoj karti za javni prijevoz. Time su svi oni koji nemaju mogućnost korištenja takve vrste prijevoza i koriste osobni automobil, zakinuti, a neki od njih će zbog toga osposobljavanje vjerojatno morati prekinuti.

– Ne sumnjamo uopće da je samo pitanje dana kada će se nadležne službe oglasiti i opravdati takav zahtjev time da oni moraju dokazima pravdati Europskoj uniji na što se troše sredstva. Neće nas ni začuditi ako javnost prihvati taj argument i brzo zaboravi na problem mladih koji su na stručnom osposobljavanju, a nemaju dostupan kvalitetan javni prijevoz ili koriste privatni prijevoz te također imaju troškove putovanja. Ali mi nećemo zaboraviti da su se prije par mjeseci ukinula nacionalna sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja i da je ovo posljedica takve odluke, stoji u priopćenju Mreže mladih Hrvatske.

‘Ovakva pravila za putne troškove nemaju niti zaposlenici u javnim službama’

Smatraju kako uloga HZZ-a nije da odredi što je nekome potrebno da dođe od kuće do mjesta usavršavanja.

– Možda je to karta za vlak, autobus ili tramvaj, što u ovoj situaciji nije problem. No, možda je to gorivo ili cestarina za auto ili čak mast za podmazivanje lanca na biciklu. Nije bitno. Sve to se mora moći pokriti naknadom za putne troškove, piše Mreža mladih.

Dodaju kako ovakva pravila za putne troškove nemaju niti zaposlenici u javnim službama, pa ih ne bi trebali imati niti korisnici SOR-a, kojima bi mjera trebala pomoći, a ne komplicirati život. Stoga su odlučili u listopadu organizirati marš.

– Mi ćemo u listopadu organizirati Marš nezaposlenih i društveno isključenih mladih i nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju kako bismo poslali poruku da mladi zaslužuju i očekuju bolje, stoji u priopćenju.

Odgovori