Pretraga

Najbolja hrana za ubrzavanje metabolizma

A- A+

Pravilno razumijevanje uloge metabolizma u organizmu ključ je dobrog zdravlja. Proces transformacije hrane u energiju vrlo je važna zadaća organizma, no on možet biti usporen radi krivih namirnica koje se unose u njega. Donosimo pet najboljih namirnica koje ubrzavaju metabolizam.

Brzi metabolizam je ključan za zdravlje i kontrolu zdrave tjelesne težine. Ipak, hrana koju jedemo ima veliku ulogu u tome na koji način tijelo razgrađuje namirnice, te koliko dugo mu treba za to. Neke vrste namirnica usporavaju rad metabolizma, dok ga druge ubrzavaju. Business Insider donosi pet namirnica koje ubrzavaju metabolizam, te stoga pridonose održavanju zdrave tjelesne težine i općenito zdravlju organizma.

Određene vrste hrane povoljno djeluju na rad metabolizma

Neki su ljudi jednostavno rođeni s dobrim metabolizmom, a ti sretnici mogu jesti što hoće i kad hoće, bez da brinu o tome hoće li se udebljati. Ipak, nisu svi te sreće. Osim toga, i dob utječe na to kako metabolizam radi, stoga ni oni neće zauvijek moći tako. Kako starimo, metabolizam se značajno usporava. Nakon dvadesete godine, dramatično se usporava svako desetljeće. Ipak, postoje vrste hrane koje povoljno djeluju na metabolizam, te ga pomažu ubrzati.

Izdvojeni članak

Video: Kako točno izgleda 2000 kalorija pojedinih namirnica

Proteini

Proteini pomažu izgradnju mišića, glavnu komponentu zdravog metabolizma. On se teže razgrađuje nego ugljikohidrati i masti, što znači da tijelo troši više energije da ga razgradi i probavi. Hrana bogata proteinima su riba, piletina, puretina i jaja.

Vlakna

Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati koji troše energiju i mogu ubrzati metabolizam u tom procesu. Najviše vlakana naći ćete u cjelovitim žitaricama, te u voću poput borovnica. Također, mrkva i zeleno povrće prepuno je vlakana.

Hrana koja grije

Namirnice koje vas zagrijavaju isto čine i vašem metabolizmu. Ljute papričice, zeleni i bijeli čaj su namirnice koje će povećati potrošnju kalorija za otprilike četiri do pet posto.

Izdvojeni članak

Par savjeta za zdravo mršavljenje

Cimet

Cimet utječe na metabolizam tako što pomaže šećeru u krvi da dođe do stanica i iskoristi se za energiju, tako da se manje šećera skladišti kao mast. Što manje masti imati, veća je brzina metabolizma. Ipak, pazite koliko ga koristite jer u prevelikoj količini može biti toksičan. Čajna žličica dnevno je dovoljno da budete sigurni.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje smanjuje količinu masti koja se skladišti u stanicama, jer su molekule te ulje prilično malene, zbog čega idu ravno u jetru gdje se probavljaju kao ugljikohidrati, a ne mast.

Najbolja hrana za ubrzavanje metabolizma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap