Pretraga

Najbolje se roditi u Švicarskoj, a Hrvatska tek na 46. mjestu

A- A+

Londonski časopis ‘The Economist’ proveo je istraživanje koje je obuhvatilo 80 zemalja svijeta kako bi otkrili koje je najbolje mjesto za rođenje u 2013. godini. Prema njihovim saznanjima najbolje se roditi u Švicarskoj, najgore u Nigeriji, a Hrvatska je na 46. mjestu. Susjedna Slovenija je znatno ispred nas, Srbija iza, dok BiH uopće nije bila na popisu za istraživanje.

Prema istraživanju koje je proveo londonsko časopis ‘The Economist‘, a obuhvatilo je 80 zemalja svijeta, pokazalo se kako se najpoželjnije roditi u Švicarskoj, a najgore u Nigeriji.

Izdvojeni članak

Država u njih uložila 750 milijuna kuna, a sad ih tjera na ulicu


www.cuvarkuca.hr

Zapadne zemlje nemaju svijetlu budućnost

Tim ‘The Economista’ je prilikom istraživanja uzeo u obzir subjektivne i objektivne faktore, drugim riječima osjećaj zadovoljstva vlastitim životom te stupanj bogatstva, kriminala, povjerenja u javne institurije i mogućnost vođenja zdravog obiteljskog života.

Također se obratila pažnja na zemljopisna, klimatska i demografska obilježja, zatim na politiku, stanje svjetske privredete i perspektivu djece koja će postati punoljetna tek 2030. godine.

Mnogi bi pomislili kako će biti idealno živjeti u najrazvijenijim zapadnim zemljama kao što su Njemačka, Velika Britanija, Francuska ili SAD, no nijedna od njih nije se našla među 15 najpoželjnijih.

Bolje u Sloveniji, nego u Hrvatskoj i Srbiji

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija, koja se našla na 32. mjestu, a slijede ju Hrvatska na 46. te Srbija na 54. mjestu. Zanimljivo je što se Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora uopće nisu našle na spisku zemalja za istraživanje.

Bugarska najgora članica Europske unije

Dok zemlje koje se još uvijek ne nalaze u Europskoj uniji jedva čekaju postati članicama, Bugarska je već u njenom sklopu, no pravi je primjer zemlje u kojoj se nitko ne bi usrećio ako se rodi na tom teritoriju. Nalazi se tek na 61. mjestu, a od ostalih članica, u lošoj su poziciji Rumunjska i Latvija koje su na 56. i 57. mjestu.