Pretraga

Najčudnija prezimena u susjednoj Srbiji

A- A+

Uputite li se u Srbiju, najveće su šanse da ćete tamo upoznati nekoga tko se preziva Jovanović, Stojanović, Petrović ili Đorđević. No brojni su oni koji nose malo manje ‘obična’ prezimena poput Nedoklan, Studen, Špička, Krešoje i Kenjalo. U tekstu donosimo i niz drugih prezimena kod naših istočnih susjeda, koja bi se mogli podvesti pod zajednički nazivnik čudna ili neobična.

Ilustracija: Telegraf.rs

Odete li u Srbiju po postotku su vam najveće šanse da ćete upoznati osobu s prezimenom Jovanović, Stojanović, Petrović ili Đorđević. No kao i u svim drugim zemljama, naići ćete i na ona koja su sve samo ne obična. Tamošnji portal Telegraf.rs izdvojio je najčudnija srpska prezimena. U bogatoj kolekciji su primjerice Nedoklan, Studen, Špička, Krešoje, Kenjalo ili Kobila.

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

Prezimena se nose od 1842.

Dok su u Hrvatskoj prezimena postala obveznima u 18. stoljeću Jozefinskim patentom, u Srbiji se ovaj vid identifikacije uvodi 1842. godine naredbom kneza Aleksandra Karađorđevića.

Prije toga bila je praksa da se uz ime dodaje naziv plemena iz kojeg pojedinac potječe. Već smo pisali o tome kako nastaju prezimena, a dijelimo ih upravo prema podrijetlu nastanka na ona izvedena od osobnog imena, nadimka, zanimanja te podrijetla.

Tako su Srbi u Budimu nosili prezimena poput Gužva, Debeljković, Erceglija, Živin, Kljakavi, Kobila, Tot, ali i Majstor, Mali, Šteta, Čupavi i Čarapa.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Iz Hercegovine dospio veliki broj osebujnih prezimena

Spomenuti izvor piše da zamjetan broj neobičnih prezimena u Srbiji, ima podrijetlo iz Hercegovine. Vrijedi izdvojiti Agbaba, Guzina i Guzičić, Istinić, Prdić, ali i Zaklan i Prdavica.

Tu je i prezime Habenšus, Avram, Tupeša, ali i Jakuš, Šipka, Kartal, Bencuz i Drakul.

Možete svašta očekivati  kada se nekome predstavite pa uz svoje ime glasno izgovorite prezime Zvijer, Osoba, Četnik, Kuga, Dronjak ili pak Bu.

Neka od prezimena danas zvuče jako vulgarno, a uglavnom je razlog što potječu od riječi koje su prije imala druga značenja. Špička, Kenjalo, Kur i Karagaća su primjeri za to.

Dalmatinci i danas traperice nazivaju gaćama, a prije je to bio slučaj i u nekoliko drugih pokrajina na ovim prostorima. Tako da prezime Karagaća znači da je u pitanju neko tko nosi crne traperice/hlače. Također, Kur je praslavenska riječ za pijetla, pa odatle potječe i to prezime.

Najčudnija prezimena u susjednoj Srbiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap