Pretraga

Obrazovanje za sve: Još 380 učenika s teškoćama u razvoju dobit će svog pomoćnika u nastavi

Za svrhu financiranja pomoćnika u nastavi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove je godine povećalo sredstava za 90 milijuna kuna, što će osigurati veći broj pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.

Izvor fotografije: hsucdp.hr

Tako će se sada na godišnjoj razini financirati ukupno 2.648  pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova.

– Provedbom ovogodišnjeg natječaja sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz 4 školske godine financirat će se 50 projekata ukupnog iznosa od 362.397.460,54 kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je četvrtu godinu zaredom provelo javne pozive, a za razliku od prethodnih godina kada se natječaj raspisivao i projekti provodili na razini jedne školske godine, ovogodišnjim natječajem osiguraju se sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi kroz 4 školske godine. Na godišnjoj razini iz Europskog socijalnog fonda povećali smo izdvajanja za više od 15,5 milijuna kuna u odnosu na školsku godinu 2016./2017.,  istakao je pomoćnik ministrice Divjak Stipe Mamić.

No, kako bi sve bilo temeljetio regulirano, donijet će se i Pravilnik.

– Tijekom rujna bit će donesen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima koji će područje rada sa djecom s teškoćama riješiti na sustavan, kvalitetan i cjelovit način. Ovaj projekt daje dobre rezultate i to je jedino što je važno za djecu. U fokusu mora biti dijete i njegove potrebe, a škola okruženje koje omogućuje razvoj djetetovih kapaciteta i sposobnosti, istaknula je državna tajnica u MZO-u Branka Ramljak.

Osim obrazovne komponente, pomoćnici u nastavi igraju važnu ulogu u životu učenika s teškoćama u razvoju  i kao poticatelji formiranja društvenih veza.

– Ovo je stvarno važan projekt koji doprinosi povećanju socijalne uključenosti i integraciji učenika s teškoćama u razvoju u škole, a sve to sukladno Strategiji koju je donio Hrvatski sabor. Cilj je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u škole kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i njihovo emocionalno funkcioniranje u grupi, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ponovimo da će se sredstvima Europskog socijalnog fonda u školskoj godini 2017./2018. osigurati podrška pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika za 2.648 učenika s teškoćama u razvoju učenika u 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova. U usporedbi s prethodnom školskom godinom to je podrška za dodatnih 380 učenika s teškoćama u razvoju.