Pretraga

Odzvonilo kašnjenju u školu: Roditelji čija djeca kasne morat će plaćati visoke kazne

A- A+

Kašnjenje u školu, osim nakupljanja neopravdanih sati i eventualnih mjera zbog njihovog velikog broja, sankcionirat će se i velikim novčanim kaznama koje će plaćati roditelji učenika koji opetovano kasne. Deset zabilježenih kašnjenja rezultirat će novčanom kaznom, koja se udvostručuje ako nije uplaćena u roku od 21 dana.

Flickr

Hrvatski srednjoškolci tijekom školske godine 2016./2017. s nastave su izostali više od 16 i pol milijuna puta, a od toga je 800.000 izostanaka bilo neopravdano. Najviše se izostaje u trećem srednje, u markiranju prednjače učenici dalmatinskih županija, a s nastave najmanje u prosjeku izostaju varaždinski učenici. Kašnjenju i neopravdanom izostajanju iz škole pokušava se pak doskočiti na restriktivniji način – plaćanjem novčanih kazni.

No, za početak, sada udahnite i počnite opet normalno disati! Ove restriktivne mjere (još uvijek) se ne odnose na Hrvatsku, već će se s njima morati nositi učenici i roditelji okruga Staffordshire u Velikoj Britaniji. Tamo su novčanim kaznama u rasponu od 500 do 1000 kuna odlučili doskočiti opetovanom kašnjenju učenika na nastavu.

Izdvojeni članak

Provjerite u kojoj hrvatskoj županiji srednjoškolci najviše markiraju

Vijeće okruga Staffordshire nedavno je izdalo nove upute za sve škole u okrugu, prema kojima se učenike više neće kažnjavati ako su kasnili više do 20 puta – ta je brojka smanjena na 10 kašnjenja u školu, uz visoke novčane kazne za njihove roditelje.

Kazne iznose 60 funti (što je otprilike 500 kuna) ako se plate u roku od 21 dana, no taj se iznos udvostručuje na čak 120 funti (što je oko 1000 kuna) ako se premaši rok od 21 dana te ako se plati u roku od 28 dana.

Iz Vijeća okruga Staffordshire za medije su poručili da djeca moraju ići u školu svaki dan jer izostanci utječu na njihovo učenje, ali i rezultate cijeloga razreda koji je na gubitku dok oni koji kasne pokušavaju pohvatati propušteno gradivo. Prema njihovim uputama, razrednici i učitelji će odlučivati o tome je li kašnjenje bilo opravdano ili ne. Mnogi roditelji nisu zadovoljni ovakvom odlukom, no s druge strane, ako neće plaćati kazne, mogli bi zaraditi i sudsku tužbu.

S obzirom na broj neopravdanih sati hrvatskih srednjoškolaca, zamislite samo koliko bi novaca morali iskeširati hrvatski roditelji! Srećom, daleko je Velika Britanija.

Odzvonilo kašnjenju u školu: Roditelji čija djeca kasne morat će plaćati visoke kazne
Share via
Copy link
Powered by Social Snap