Pretraga

Otkrijte koliko učenika konkurira za jedno upisno mjesto na Medicinskom fakultetu

A- A+

Prošlu subotu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu je održan Dan otvorenih vrata, koji je privukao preko 500 posjetitelja, mahom maturanata zainteresiranih za studiranje na ovoj uglednoj visokooškolskoj ustanovi, na kojoj školovanje završi skoro tri četvrtine svih doktora medicine u Hrvatskoj. Profesorica na fakultetu Jasna Lovrić, a ujedno i osoba zadužena za informiranje o integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju medicine podijelila je s nama niz značajnih podataka, a među njima i to iz kojih se škola najviše učenika upiše na Medicinu.

Gotovo tri četvrtine svih doktora medicine u Hrvatskoj studij završi na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Iako su u posljednjih par godina proširene kvote na ovoj visokoobrazovnoj instituciji i dalje za jedno upisno mjesto konkurira čak četiri kandidata.

Velika većina upisanih na Medicinu su gimnazijalci

– Najveći broj maturanata dolazi iz gimnazija i to iz cijele Hrvatske. Učenici iz srednjih škola u Zagrebu čine 44 posto upisanih, 56 posto njih je iz škola iz drugih dijelova RH.

Od 300 upisanih studenata 2014. godine 54 posto su završili opću gimnaziju, 37 posto prirodoslovnu, 5 posto jezičnu, 3 posto klasičnu gimnaziju, a 1 posto je završio neku drugu školu, pojasnila nam je predstojnica Zavoda za kemiju i biokemiju i pročelnica Katedre za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju Jasna Lovrić.

Profesorica nam je navela iz kojih to zagrebačkih gimnazija najviše učenika upisuje Medicinu.

– Tradicionalno najveći broj upisanih studenata je iz V., XV., II. gimnazije, te iz VII., X. i gimnazija Lucijana Vranjanina, rekla nam je Jasna Lovrić.

Izdvojeni članak

Ravnateljica medicinske škole Vrapče: Iz MZOS-a tvrde da trebamo primarno obrazovati učenike, a ne ih pripremati za upis studija

Medicina traži sve predmete položene na višoj razini, a ima i prijemni

Kada je riječ o upisima, Medicinski je u onoj skupini fakulteta koji su zadržali prijemne i nakon uvođenja državne mature. Jedan od uvjeta za upis su položene viša razina hrvatskog jezika, matematike te isključivo engleskog jezika.

No to kao što smo spomenuli nije sve. Tijekom četverogodišnjeg srednjoškolskog
obrazovanja učenik mora odslušati i
položiti bar po dvije godine
nastave iz predmeta biologija, fizika i kemija.

Iz tih se predmeta u sklopu prijemnog provodi test provjere znanja. No da biste liječili i sami morate biti psihofizički zdravi.

Stoga za upis na Medicinu u Zagrebu morate donijeti i potvrdu
nadležnog školskog liječnika o
zdravstvenim i psihofizičkim
sposobnostima te potpisanu izjavu da ne bolujete od
psihičkih bolesti koje bi omele
studij medicine, a koje su
nepoznate liječniku školske
medicine.

Izdvojeni članak

Intervju s dekanom riječke Medicine: ‘Rijetki su oni koji odustaju od studija’

Povećane kvote i broj smjerova

Medicinskog osoblja pa svakako i ovog visokoobrazovanog nedostaje na tržištu rada Hrvatske, a i EU-a. Stoga su i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu posljednjih godina proširene kvote.

– Već zadnjih šest godina upisujemo 300 studenata, a prije je kvota bila 240, govori profesorica Lovrić.

No uz tradicionalne studije, ovaj fakultet je u stalnom povećanju mogućnosti za studente u smislu smjerova.

– Medicinski fakultet je uveo studij sestrinstva a uskoro se otvara i studij primaljstva, otkriva za kraj Jasna Lovrić.

Otkrijte koliko učenika konkurira za jedno upisno mjesto na Medicinskom fakultetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap