Pretraga

Plaće hrvatskih srednjoškolskih profesora među najmanjima u svijetu

A- A+

Srednjoškolsko obrazovanje je ključno razdoblje u kojemu se profesori trude usaditi svojim učenicima navike kako bi ostvarili što bolji uspjeh na fakultetu ili u drugim sferama života. Međutim, iste te profesore koji uz podučavanje i odgajaju djecu mnogi nazivaju mediokritetom te im se režu plaće. U vrijeme polaganja državne mature najavljivali su štrajk zbog spomenutog stezanja novčanika upravo prilikom dijeljenja mjesečnih plaća za njihovu struku. Uspoređivali smo na kojem se mjestu nalaze po pitanju zarade u Hrvatskoj, no pogledajte koju poziciji zauzimaju profesori srednjih škola Lijepe naše u odnosu na 36 zemalja koje su obuhvaćene OECD-ovim istraživanjem.

Uspoređivali smo plaće u obrazovnom sektoru s drugim zanimanjima u državi, pa tako i onima za koje nije potrebna viša stručna sprema, te doznali kao potonji nerijetko premašuju profesorske plaće svojim mjesečnim zaradama. Međutim, u usporedbi s njihovim kolegama u drugim tranzicijskim zemljama hrvatski srednjoškolski profesori se nalaze u povoljnijem položaju. Nedavno je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) provela istraživanje čiji su rezultati, pak, hrvatske srednjoškolske profesore po pitanju godišnje zarade smjestili na samo dno ljestvice, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Hrvatski profesori manje plaćeni od zaposlenika sa srednjom školom

Hrvatskim srednjoškolskim profesorima mjesto među siromašnijima u svijetu

Od 36 svjetskih zemalja koje su bile obuhvaćene OECD-ovim istraživanjem, gledajući godišnju zaradu, profesori hrvatskih srednjih škola nalaze se među najsiromašnijima. Sa 16 260 dolara koje zarade podučavajući i odgajajući učenike u najproblematičnijoj i najranjivijoj adolescentskoj dobi zauzimaju 34 mjesto, što znači da su od hrvatskih profesora manje plaćene samo kolege iz Mađarske i Slovačke.

OECD-ov prosjek profesorske satnice je 66 dolara, po čemu je Hrvatska ponovno daleko ispod prosjeka jer za sat vremena svog aktivnog rada predavači dobivaju mizerna 23 dolara. I po ovom tipu rangiranja opet smo na 34 mjestu jer manju satnicu imaju samo Slovaci i Estonci.

Izdvojeni članak

Zanimanja koja su u Hrvatskoj najbolje i najlošije plaćena


Na jednog profesora manje od 10 učenika

Svjetski prosjek po srednjoškolskom profesoru iznosi 15 učenika, a Hrvatska i po tom kriteriju premašuje ostale svjetske zemlje. U našoj državi raspoređeno je manje od 10 srednjoškolaca na jednog profesora, a manje opterećenje imaju i predavači u osnovnim školama.

Rade skoro koliko i Portugalci, ali zarađuju duplo manje

Po pitanju broja radnih sati, u hrvatskim srednjim školama profesori na nastavi provedu oko 700 sati, što je u prosjeku s ostalim zemljama OECD-a. Usporedbe radi, profesori u Portugalu odrade oko 790 radnih sati godišnje te u tom periodu zarade čak 40 tisuća dolara, što iznosi više od dvostruke zarade hrvatskih profesora u jednoj godini.

Njihove kolege u Grčkoj najmanje rade, godišnje provedu svega 440 sati na nastavi, a u džep stave skoro 16 tisuća dolara više. Po pitanju plaća najnezadovoljniji bi trebali biti Argentinci, jer na ljestvici radnih sati s 1 450 prednjače pred svim drugim zemljama OECD-a, a godišnja zarada im je tek oko dvije tisuće kuna viša od one hrvatskih profesora.

Plaće hrvatskih srednjoškolskih profesora među najmanjima u svijetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap