Pretraga

Povijesne laži koje smo svi usvojili

A- A+

‘Pobjednici pišu povijest’, maksima je poznata od starih vremena. Neke su stoga povijesne činjenice zabilježene na način koji je odgovarao određenim političkim strujama, bez obzira na njihovu istinitost. Idealan način da se upišite u historiografiju je da prvi ostvarite jedinstven pothvat, kao što je osvajanje Sjevernog pola ili Mount Everesta. Međutim i kod ovakvih iznimnih ostvarenja, bilo je manipulacija i krojenja povijesti.

Elisha Gray – Stvarni izumitelj telefona

Političke manipulacije, nacionalni prestiž samo su neki od razloga zašto su određene povijesne činjenice iskrivljene ili zataškane. Mediji također utječu na konstruiranje stvarnosti, pa su zemlje s najjačim medijima, poput SAD-a nastojale ignorirati pothvate pojedinaca iz njima mrskih zemalja. Evo nekih od najpoznatijih zabluda, kojima čovječanstvo vjeruje, a zapravo su neistinite.

Izdvojeni članak

Najveće povijesne laži i prijevare

Prva žena na mjesecu

Upravo je ovaj slučaj ogledni primjer američke političko – medijske manipulacije. Prva žena u svemiru prema mnogim udžbenicima i internetskim tekstovima bila je Amerikanka Sally Ride. Ništa neobično na prvi pogled, znamo li da je prvi čovjek na mjesecu bio Neil Amstrong, a prvi čovjek u zemljinoj orbiti John Glenn. No, stvarni je povijesni fakt da je prva žena u svemiru bila Valentina Tereškova, koja je u letjelici Vostok 6 obišla Zemlju, dok je Sally imala svega 13 godina. No, Amerikanci su ovo odlučili previdjeti i snažnom propagandom uvjeriti svijet da je pionirka odlaska u svemir upravo astronautkinja iz njihove zemlje.

Ni Sovjetski Savez nije bio prva zemlja u svemiru

Zbog zatvorenosti sovjetskog sistema, mnoge su činjenice ostale nepoznate ili do kraja nerazjašnjene. Ono što je poznato je da su Sovjeti lansirali Sputnika u vrijeme dok su se Amerikanci još bavili tričarijama vezanim za lansiranje svemirskih letjelica.

Međutim, ni SSSR nije bio prvi u svemiru. To je pošlo za rukom nacističkoj Njemačkoj, koja je izgradila za vrijeme Drugog svjetskog rata raketu V-2. Iako je ova raketa u vojnom smislu bila vrlo loša, uspješno je lansirana u kozmos čak 15 godina prije nego je to pošlo za rukom Sovjetima. Zanimljivo je da je raketa koju će kasnije lansirati SSSR, građena prema modelu V-2. Ona će poslije postati temelj dizajna svih modernih raketa koje su lansirane.

Trojanski konj

Vratimo se sada iz 20. stoljeća daleko u povijest. Priča o Trojanskom konju postala je sinonim za lukavu prevaru, a i najpoznatiji internetski virus nosi upravo ovakav naziv, jer simbolizira vješto kamufliranje u protivničke redove i sistem.

Naime, rat između Trojanaca i Grka trajao je 10 godina, a vodio se zbog toga što je Trojanac Paris oteo lijepu Helenu spartanskom kralju. Malobrojnija trojanska vojska dugo je odolijevala snažnim napadima Grka. No, jednu večer su Grci pod krinkom uspostavljanja mira u Troju poslali velikog drvenog konja. No, u njega se skrilo mnoštvo grčkih vojnika, koji su izašli iz konja u noći te osvojili otpornu Troju. Ovo je bio najuspješniji trik kojim je u nekom ratu izvojevana pobjeda. No, priča je zapravo Homerova izmišljotina, opisana u Ilijadi. Povjesničari su utvrdili da je Troja uistinu postojala, dok je trojanski konj najvjerojatnije bio drvena naprava, kojom su Grci srušili vrata Troje i nakon toga ju pokorili.

Izdvojeni članak

Video: Genijalnom napravom prevarili gravitaciju

Tko je izumio telefon?

Znanstvenik koji se smatra izumiteljem telefona je Alexander Graham Bell. Iako je zbilja on registrirao telefon kao svoje postignuće u patentnom uredu, Bell je zapravo jedan od poznatijih kradljivaca patenata. Još jedan od takvih je i Thomas Alva Edison, koji je prisvojio nekolicinu od mnogobrojnih pronalazaka Nikole Tesle. Vratimo se na Bella, ideju o telefonu ukrao je od talijanskog stručnjaka Antonia Meuccia, kojeg ipak više izvora navodi kao tvorca prvog telefona. Došavši do ideje o telefonu, Bell je počeo raditi na prvom prototipu ovog aparata, a ujedno je potplatio djelatnika u patentnom uredu da ga izvjesti, ako itko prijavi uređaj sličan telefonu.

Tako je jednog dana američki inženjer strojarstva Elisha Gray prijavio patent za telefon, koji je zbilja funkcionirao. Međutim Bell u kooperaciji sa svojim odvjetnikom, te potplaćenim djelatnikom patentnog ureda Zenasom Wilberom, ukrao je Grayeve ideje te ih pripisao sebi. Iako se vodila dugotrajna pravna bitka, u kojoj je Wilber priznao da je dobio novac od Bella, Gray je izgubio i pao u zaborav, a Bell je upisan kao izumitelj telefona.