Pretraga

Prekinut štrajk u srednjim školama – Kreće normalna nastava

A- A+

Posljednja dva sindikata, Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama prekinuli su danas štrajk u srednjim školama s čime nastava kreće normalno od sljedećeg tjedna. Podsjetimo, prvi su od štrajka odustali u Sindikatu hrvatskih učitelja, a potom radi nedovoljno glasova na referendumu Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

foto: Preporod

Prema podacima zaprimljenim 2. listopada do 11.00 sati od ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a kojima su školske ustanove slale podatke, u 310 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 24,81% radnika, objavili su iz MZOS-a.

Podaci iz MZOS-a Pripremila: srednja.hr

Preporod pao na 4,9 posto potpore članstva zadnji dan

Od ukupno 5125 članova, u podružnicama škola iz kojih su dostavljeni podaci, u štrajku je bilo 251 član sindikata Preporod, odnosno 4,9 posto članstva.

U štrajku je i šesti dan štrajka sudjelovao značajan broj zaposlenika koji nisu sindikalno organizirani, priopćeno je iz Preporoda.

– Obavještavamo da Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod s današnjim danom prekida štrajk, piše u obavijesti.

Izdvojeni članak

Oprostite Vilime, a sada mi odgovorite na tri pitanja

Sindikalist Mihalinec oprostio se sa štrajkom kroz pismo

– Koristimo ovu priliku da još jednom zahvalimo svim ravnateljima i ravnateljicama, koji su sukladno mogućnostima organizirali odgojno-obrazovni rad u školama te pravovremeno dostavljali podatke o sudjelovanju u štrajku uredima državne uprave u županijama i Gradskom uredu za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba. Isto tako, zahvaljujemo na uloženom trudu i djelatnicima ureda koji su objedinjavali i pravovremeno dostavljali podatke Ministarstvu, poručili su nam iz MZOS-a nakon što se doznalo za prekid štrajka.

Naime, Glavni štrajkaški odbor Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama je na temelju ankete provedene među članovima Sindikata, dana 2. listopada 2015. donio odluku o zaustavljanja štrajka u srednjoškolskim ustanova, koji je započeo 25. rujna 2015. godine.

Štrajk traje do kraja druge smjene 2. listopada 2015. godine.

Od 3. listopada 2015. srednjoškolske ustanove u kojima djeluje Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske više neće biti u štrajku. Pismo Predsjednika Mihalineca prenosimo u cijelosti:

– Nakon sedam dana štrajka u srednjoškolskim ustanovama Glavni štrajkaški odbor je na osnovu provedene ankete donio Odluku o zaustavljanju štrajka. Štrajk koji uspješno i danas provodimo, trajat će do kraja druge smjene.

Od sutra će se u svim srednjoškolskim ustanovama u kojima djeluje naš Sindikat obavljati sve redovne aktivnosti.

Odluka je donesena nakon što je većina vas odlučila kako više protiv ove Vlade nema smisla štrajkati, ali ste istaknuli odlučnost za nastavak borbe.

U ovom trenutku Vlada je bila jača i pobijedila je, ako našu borbu za prava zaposlenika usporedimo s utakmicom, no uvjeren sam kako će to biti njihova pirova pobjeda.

Izdvojeni članak

4% bolje društvo

– Takav bezobziran stav prema obrazovanju govori nam kako aktualni premijer Zoran Milanović i njegovi egzekutori nisu spremni obrazovanje staviti na prvo mjesto. Niti drugi takmaci za upravljanje Hrvatskom nam ne ulijevaju povjerenje, jer zalaganje za politiku oštrih rezova, uglavnom znači najoštrije rezove u obrazovanju.

Novoj Vladi RH, ma koje ona bila boje, možemo najaviti samo 30 dana mira, nakon čega ćemo se postaviti s našim zahtjevima za povećanjem plaća u obrazovanju u 2016. godini.

– U ovom štrajku pokazali smo izuzetnu snagu i s ponosom možemo govoriti o našem Sindikatu kao najjačem u Hrvatskoj. No uvidjeli smo da imamo i značajan broj slabih karika, koje za buduće akcije moramo ojačati. Uočili smo i slabosti naših partnera iz Vertikale sindikata obrazovanja.

– Svi zajedno moramo poraditi na otklanjanju slabosti i jačanju sva tri sustava, jer samo zajedno imamo pravo očekivati uspjeh.

Svjetski dan učitelja provest ćemo na svojim radnim mjestima i dostojanstveno ga proslaviti.

Zahvaljujemo svima, a posebno čestitamo onima koji su izdržali do danas, od kojih su mnogi izrazili spremnost za nastavak štrajka i u ponedjeljak.

Zahvaljujemo i kolegama koji još nisu članovi našeg Sindikata, a koji su zajedno s nama štrajkali.

Naš je borba bila pravedna i moralna, poručio je u pismu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske

Branimir Mihalinec.

Prekinut štrajk u srednjim školama – Kreće normalna nastava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap