Pretraga

Oprostite Vilime, a sada mi odgovorite na tri pitanja

A- A+

Gostujući u emisiji Otvoreno na temu štrajka napravio sam lapsus koji je povrijedio čast i ugled sindikalista Vilima Ribića. Naime, u prilogu na početku emisije bilo je rečeno da je 99 fakulteta u štrajku, a referirajući se na taj podatak kasnije u emisiji rekao sam kako je riječ o 99 posto fakulteta. Mea Culpa. Točan postotak bio bi 78,57 posto. Sada kada je to riješeno, možete li mi odgovoriti na pitanja koja vam postavljam ovako javno, jer na telefonske pozive i mailove ne želite odgovoriti?

Vilim Ribić foto: srednja.hr

Prema službenom životopisu na stranicama Sindikata, Ribić je suosnivač Socijaldemokratske stranke Hrvatske iz koje je istupio 1990. godine. Od mjeseca svibnja svibnja iste godine zaposlen je u Sindikatu znanosti, a do 1993. obnašao je dužnost predsjednika. Od tada je predsjednik Velikog vijeća Sindikata u sedam mandata do danas, što je staž s kojim se rijetko koji političari i sindikalisti mogu pohvaliti.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar napisao ispričnicu za sve učenike koji su markirali

Ribić je u Otvorenom izjavio da ‘Neće biti neopravdanih’

Nesporazum s Vilimom Ribićem, kojeg do sada srednja.hr nije ni spominjala, nastao je u emisiji Otvoreno od 22. rujna kada je rekao kako neće biti neopravdanih sati za nedolazak na nastavu. Prvi je otvorio temu neopravdanih s pozicije sindikalista koji nema nikakve ovlasti o tome odlučivati te je svojom izjavom praktički pozvao učenike na markiranje.

– Štrajk ćemo organizirati kao uvijek do sada. Oni roditelji koji ne mogu zbrinuti djecu dovest će ih u školu, a oni koji ih mogu negdje ostaviti ne moraju dolaziti u školu. Neće biti neopravdanih sati. Onaj dio ljudi koji radi morat će se potruditi da organizira svoju nastavu i da obavijesti djecu i roditelje da oni rade. Profesori koji rade moraju poslati poruku da će biti nastave. Kako će to napraviti, to je na njima da se snađu. Mi ćemo brinuti, djeca neće biti nezbrinuta. To je najvažnije, rekao je Vilim Ribić u emisiji Otvoreno 22.9.

Kao što sam već pisao, ministar Mornar je bio u studiju s njim te je propustio reagirati na ovu izjavu, a slično je i sam ponovio dan prije štrajka s čime je pokazao da se ne nosi dobro sa situacijom. (Opširnije ovdje)

Izdvojeni članak

Jedan od sindikata donio odluku o prekidu štrajka

Ribićev čast i ugled su povrijeđeni

Tjedan dana poslije, a dan nakon mojeg gostovanja u istoj emisiji, Ribić je poslao demantij mojeg lapsusa.

– U jučerašnjoj emisiji Otvoreno izneseno je nekoliko izjava koje nisu istinite, a štete mome ugledu i reputaciji zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju. Nije istinita tvrdnja Marka Matijevića, predstavnika portala srednja.hr, da je Vilim Ribić rekao kako je u znanosti i visokom obrazovanju štrajkalo 99% ustanova. U prilogu neposredno prije vidljivo je da sam rekao kako je štrajkalo, cjelovito ili djelomično, 99 ustanova (od naših 126). Nadalje, njegove interpretacije štrajka u visokom školstvu su neistinite, paušalne i omalovažavajuće za tisuće nastavnika i zaposlenika koji su odlučili štrajkati i u štrajku sudjelovali, napisao je u demantiju predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić.

U daljnjem dijelu demantija, Ribić je komentirao Facebook komentar na HRT Otvoreno koji je pročitan u emisiji, u kojem se proziva radi plaće od 15.000 kuna. Prema demantiju, on nema takvu plaću, a određuje se prema plaćama pomoćnika ministara koje nije naveo.

Izdvojeni članak

Plan N: Otkrivamo tajnu strategiju sindikata s neopravdanima

Ne odgovora na upite putem poziva i maila već dva dana

Kada je Ribić toliko revan da demantira Facebook statuse, pomalo mi je nejasno zašto posljednja dva dana ne odgovore na pozive i mailove s vrlo jasnim pitanjima koja mu postavljam. Osobito jer sam mu se i mailom ispričao za lapsus. Nije mi problem priznati i ispričati se za svoje greške, ali njemu očito jest.

Demantira postotak, ali nikako da demantira teze koje sam postavio. Fakulteti su u štrajku samo ako se može smatrati da je štrajk kada referada ne izda potvrdu ili sličnu manju radnju. Ispitni rokovi, obrane diplomskih i doktorskih radova, upisi na fakultete i sve ostale bitne stvari odvijaju se po protokolu. Akademska godina počinje s prvim danom listopada pa nema govora o bojkotu nastave.

Napad Ribića na blogera Marka Rakara i index.hr

Gostujući u Dnevniku 3 HRT-a napao je blogera Marka Rakara za analizu prema kojoj se ‘Sindikat ponaša bitno drugačije od svih ostalih sindikata u Hrvatskoj. Njihova financijska imovina strašno je velika u odnosu na bilo koji drugi sindikat. Ubrana kamata za tih 45 milijuna kuna pozajmice je 4.500 kuna što je 0,01 posto ako se ne varam. Dakle, vjerojatno postoji neki interes Sindikata da posuđuje novac bez kamata’, rekao je Rakar.

Zanimljivo, Ribić nije odgovorio kome je Sindikat posudio novac, nego je napao Rakara kao SDP-ovog pulena. Možemo progutati spin s kojim nije odgovoreno na pitanje 24 sata, ali nemamo svi amneziju.
Radi svega navedenog, postavljam gospodinu predsjedniku Velikog Vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilimu Ribića javno tri pitanja na koja molim odgovor u pisanom obliku:

1. U demantiju navodite da je 99 od vaših 126 fakulteta bilo u štrajku pa molim da kažete koji fakulteti su bili u štrajku u ponedjeljak te na koji način se štrajk manifestirao? Koliko djelatnika je štrajkalo po pojedinim fakultetima?

2. Zašto ste u Otvorenom 22.9. rekli da nitko neće dobiti neopravdan sat kada za to nemate ovlasti? Preuzimate li odgovornost za konfuziju nastalu oko neopravdanih sati i posljedica koje iz tog proizlaze?

3. Kojim tvrtkama je Sindikat znanosti i obrazovanja dao pozajmice?

P.S. U slučaju da g. Ribić ne želi odgovoriti na postavljenja pitanja, podsjećam ga na davnu 1985. godinu kada je, prema službenom životopisu, radio kao novinar, ali je dao otkaz jer mu je cenzuriran prilog.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap