Pretraga

Premijer Orešković poželio studentima da ostanu gladni

A- A+

Premijer Tihomir Orešković u sklopu konferencije CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy’ posjetio je kampus Sveučilišta u Dubrovniku. U obraćanju studentima govorio je o razvoju novih tehnologija, ulaganjima u znanost, ali i u nekoliko navrata nasmijao dvoranu.  

YouTube Screenshot

Izdvojeni članak

Mandatar Tihomir Orešković studirao je na prestižnom svjetskom Sveučilištu

Orešković se u obraćanju dotakao niskih ulaganja u znanost u nas, piše dubrovackidnevnik.hr. U Hrvatskoj se u znanost ulaže trk 0,76% BDP-a. Europski prosjek iznosi oko 2%, dok je u najrazvijenijih državama i znatno veći.

– Mi smo svijetu dali Teslu, Penkalu, padobran, torpedo i kravatu, a i u novije vrijeme također pružamo novosti na području tehnologije. Prvi put sam ostao šokiran kad sam sjeo u kafić i kad sam putem SMS-a platio parking. Postoje brojne inovacije, no bez obzira na to, Hrvatska zaostaje s drugim zemljama. Po broju prijava smo daleko ispod EU prosjeka. Ukupna ulaganja u istraživanje razvoja iznose 0,76 posto PDB-a u Hrvatskoj dok je EU prosjek dva posto, rekao je Orešković.

Hrvatski inovatori su, kaže premijer, dobri, ali zapinje u primjeni inovacije u proizvodnim procesima, a kao pozitivan primjer naveo je Matu Rimca.

– Gospodina Rimca sam prvo upitao ima li patente. On je rekao kako nema, a ja sam se zamislio oko toga. Međutim, svaka mu čast! On je rekao kako mu je cilj da svakih šest mjeseci promijeni postojeću tehnologiju i da je podigne na neki drugi nivo. Kako je kazao, dok ga oni kopiraju, on podiže posao na jedan drugi standard. Mislim kako je to ključna poruka za svih nas, rekao je Orešković.

Na kraju, premijer je studentima želio prenijeti poruku kako bi trebali gajiti želju za konstantnim napredovanjem, parafrazirajući Steve Jobsa i njegovu poznatu poruku ‘Stay hungry’.

– Kad sam zapošljavao mlade studente, kazao bih im da im mogu dati dvije stvari, ali jednu ne. Mogu im pružiti sredstva pomoću kojih će biti uspješniji kao što su recimo laptopi ili putovanje te im mogu pružiti edukaciju. Međutim, ne mogu im pružiti želju, glad. Glad za tim da žele naučiti nešto novo. Kao što je rekao Steve Jobs, to je ‘hunger’. Tako da bih vam na kraju želio da svi ostanete gladni. No, to je Steve Jobs rekao – Stay hungry!, kazao je Orešković.

Premijer Orešković poželio studentima da ostanu gladni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap