Pretraga

Prošao biciklom 60 država: Želim zauvijek putovati i živjeti bez straha

A- A+

Nick Cooke bio je samo još jedan 28 – godišnjak iz Chestera dok nije shvatio da ne želi živjeti život kakav mu zadaje društvo i sustav u kojem živi. Način života koji je vodio počeo mu je biti dosadan i nije više htio čitati o fenomenalnim iskustvima iz putopisnih knjiga koje mu je otac svakog Božića kupovao. Umjesto toga je odlučio sve to proživjeti.

Nasmijani Britanac Nick Cooke putuje svijetom već šest godina, a prošao je 60 zemalja. Mi smo ga uhvatili na couch surfingu u okolici Zagreba i to večer prije nego je krenuo za Bosnu i Hercegovinu. Od tamo kreće dalje prema svom krajnjem cilju – Vijetnamu. Njegovo putovanje, kaže, trajat će dok god će biti živ.

Kad treba novac, pronađe posao

Iako je u prošlosti bio orijentiran na bicikliranje po Južnoj Americi, Nick Cooke, 34 – godišnji pisac i putnik, trenutno ima nešto drugačiji plan za sebe. Biciklom iz Manchestera putuje već neko vrijeme, a konačni cilj je Vijetnam. Tamo bi ga trebao čekati posao učitelja engleskog jezika, ali i prijatelj kod kojeg će odsjesti. Do Vijetnama treba doći u sljedećih šest mjeseci jer, kako kaže, točno toliko novca ima na računu.

Izdvojeni članak

Foto: Poznati student – avanturist ovoga puta u Bangladešu

Kad ponestane – zaradit će. – Nigdje se ne žurim. Putujem biciklom jer mislim da je to najbolje prijevozno sredstvo. Kad hodaš horizont je uvijek tako daleko i sve je presporo, a kad si u autu onda ne možeš doživjeti okolinu. Zbog toga je bicikl savršen za putovanja po svijetu, objašnjava Nick koji se ne odvaja od svog bicikla. Kad dođe u novu državu, ovaj simpatični Britanac odsjeda preko couch surfinga, a ako mu se zemlja svidi onda jednostavno pronađe posao kao učitelj engleskog jezika i neko vrijeme živi u novoj sredini.

– Preko određenih portala posao možeš pronaći vrlo lako, osobito ako si izvorni govornik engleskog jezika. Možeš sklopiti ugovor o radu na dva tjedna ili šest mjeseci. Zaradiš, živiš negdje i onda kad se poželiš ponovno – put pod noge, priča ovaj vječni putnik.

Izdvojeni članak

Student 11 tjedana putovao po svijetu i nesebično pomagao ljudima


U budućnosti želi ploviti morima

Nakon što zapiše sve uspomene koje će objaviti u knjizi, Nick kani skupiti još novca i kupiti si jahtu. Želi ploviti morima i pisati o svojim putovanjima. Zna da to zvuči jako sanjarski i daleko, ali ovaj biciklist iz Chestera uživa u tome da doseže ciljeve koje si sam postavlja.

U Južnoj Koreji ga tretirali kao zvijezdu

U šarenoj lepezi država u kojima je boravio, nekih se posebno sjeća, dok su mu druge bile iznimno dosadne, iako je tamo kao učitelj jako dobro zarađivao. – U Saudijskoj Arabiji nema pive ni kina, a sve je prepuno zabrana. Izdržao sam neko vrijeme, zaradio novac i otišao raditi u Oman u jednu školu, objašnjava Nick i dodaje kako je tamo uz sve životne troškove mjesečno uspio uštediti oko tisuću eura, što mu je poslužilo kao financijska osnova za daljnja putovanja.

Jedno od najneobičnijih iskustava imao je u Južnoj Koreji gdje su ga, zato što je bijelac plave kose, na ulici posebno pristojno pozdravljali. Kad bi izašao van, nepoznati ljudi bi se odmah sprijateljili s njim i platili mu ručak u otmjenom restoranu. Kroz smijeh nam je priznao da se pomalo osjećao kao zvijezda, no da mu se ta kurtoazija, koja je izgledala kao temeljena na rasističkoj hijerarhiji i nije sviđala.

Najljepše su ipak – Beograđanke

Nakon što je prošao 60 zemalja, sa sigurnošću tvrdi da je najljepše žene vidio u Beogradu. – Na jugu Francuske ćete naći prirodne ljepotice, a u Brazilu uopće nema toliko lijepih žena kao što se priča. No putujući po Beogradu nisam mogao vjerovati kako su žene lijepe i koliko samo drže do sebe. Srpkinje su najljepše, pohvalio je naše susjede.

Na samo putovanje po svijetu još prije šest godina upravo se i odlučio kako bi upoznao idealnu djevojku, pa i suprugu. Uz mogući strah od dosade i klasičnog života koji ga je čekao, a i želje da upozna što više ljudi, Nick je htio pronaći nekoga za sebe. Međutim i dalje putuje sam, a tvrdi da se gotovo svaki dan iznova zaljubljuje.

Izdvojeni članak

Surfanje na kaučima: ‘Odsjeo sam besplatno u Bangladešu, Siriji i Turskoj’

Ono što ga okupira na raznim proputovanjima je pisanje knjige, čije dijelove objavljuje na svom blogu. – Želim skupiti svoje priče i objasniti svim ovim izgubljenim generacijama koje rade posao koji ne vole da ne mora biti tako. Cijeli život ti može biti kao godišnji odmor, ako se tako postaviš, objasnio nam je svoju filozofiju putnika. Nick tvrdi da nikad nije bio sretniji nego kad je shvatio da se riješio vječnog straha, a to je potreba da akumulira materijalna bogatstva kako bi si stvorio sigurnost.

Otada dijeli neke druge savjete svima na koje naiđe. – Skupi svoje stvari i odi na put. Pripremi se na najgore, ali očekuj najbolje. Uči i pričaj s ljudima, uživaj u svijetu i upijaj ga maksimalno. A za početak – riješi se svih svojih strahova. Tek tada tvoje putovanje počinje, poručio je ovaj putnik.